Козунакът вече не е само религиозен символ, а се е превърнал в тестен сладкиш, който може да се намери целогодишно. От специалното козуначено тесто се приготвят и други сладкиши като рула и кифли.

Ако след Великден ви е останал козунак и започва да изсъхва, можете с него да сътворите нещо ново. Предлагаме ви идея за впечатляващ десерт.

Продукти:
1 козунак
250 г сирене „Маскарпоне“
250 г крем сирене PHILADELPHIA
200 г сладко от боровинки
200 г подсладено кондензирано мляко
100 г захар
10 г бурбонска ванилова захар
600 мл прясно мляко
50 мл десертно вино „Марсала“
5 яйца
2 с. л. царевично нишесте
1 щипка сол

За кроканта:
100 г белени печени лешници (може и със сол)
100 г захар


Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци. 400 мл от млякото се загряват. В 100 мл мляко се разбъркват жълтъците, ваниловата захар, нишестето и 50 г от захарта. Към тази смес се налива горещото мляко.

Разбърква се и се прехвърля в касерола. Вари се, като се разбърква постоянно, докато пудингът се сгъсти. Оставя се, да се охлади много добре, покрит с фолио, за не хваща кора.

Три белтъка се разбиват на сняг с щипка сол.

От останалата захар и 50 мл вода се сварява сироп. Щом достигне 115 градуса, се налива на тънка струйка в белтъците, като се разбива постоянно.
Крем сиренето Philadelphia, сиренето „Маскарпоне“ и кондензираното мляко се разбиват. Охладеният пудинг се разбива, в него се изсипва сместа със сирената и се разбърква.

На няколко пъти се добавят и разбитите белтъци.
Останалите 100 мл мляко се смесват с марсалата.

Козунакът се нарязва на филии, които се намазват с мляко с марсала.
В тава се редят козунак, крем, сладко от боровинки, крем, козунак, крем, сладко и крем. Заравнява се и се оставя да се охлади поне за 4 часа.

Ядките се затоплят в тиган. Захарта за кроканта се карамелизира. Добавят се ядките и се разбъркват.
Прехвърлят се върху силиконов килим и се охлаждат.

Малко преди сервиране, десертът се поръсва с накълцания крокант.



(в материала има продуктово позициониране)