В Италия, където компанията на приятелите и семейството се цени високо, Великден е един от най-важните празници след Коледа.

Великден е и време за споделяне на удоволствието от простичките неща в живота с любимите ни хора. Празникът е свързан с богато кулинарно наследство, което продължава да се предава от поколение на поколение. Това радостно тържество е пълно с множество ритуали и традиции, а храната играе голяма роля в тях.

Традиционната италианска великденска трапеза включва яйца и зеленина, които са символи на новия живот и събуждането на природата. Включва и агнешко или козе месо, както и специални великденски хлябове, които са различни в различните региони на Италия. Задължителна за празничното меню е и любимата на италианците лазаня като между листовете се слага задължително и обилно количество спанак.

Ето как сами можете да приготвите вкусната лазаня със спанак, за да направите вашата великденска трапеза още по-празнична.

Продукти:
400 г кори за лазаня (без варене)
100 г спанак
1/2 връзка магданоз
1/4 връзка пресен джоджен
100 г сирене „Пармезан“


за месната плънка:
2 тиквички
1 връзка пресен лук
1 стрък стеблена целина
500 г смляно месо от агнешка плешка
1/2 ч. л. червен пипер
200 мл бяло вино
2 с. л. зехтин (+ за намазване)
сол и черен пипер на вкус


за соса:
2 с. л. краве масло
2 с. л. брашно
700 мл прясно мляко
125 г сирене „Моцарела“
сол и черен пипер на вкус


Тиквичките се режат по дължина на ленти с дебелина от 0,5 см. Намазват се със зехтин и се запържват от двете страни в тиган с незалепващо покритие. След това се нарязват на кубчета.
Лукът и целината се наситняват и се запържват в зехтина.
Добавя се каймата и също се оставя да се запържи, като се бърка непрекъснато, за да стане на трохи.
Поръсва се с червения пипер, разбърква се и веднага се налива виното. Щом течността се изпари, съдът се дърпа от котлона.
Плънката се овкусява със сол и черен пипер и се смесва с тиквичките.
Сосът се приготвя, като брашното се запържва в маслото.
Налива се затопленото мляко, като се бърка непрекъснато, докато се получи сос.
Дърпа се от огъня, прибавя се накъсаната моцарела и се бърка, докато моцарелата се разтопи. Овкусява се със сол и черен пипер.
Тава за печене се намазва с малко сос и се подреждат няколко кори за лазаня.
Върху тях се слага от плънката с месо, поръсва се с накъсан спанак, наситнени магданоз и джоджен и отново се залива със сос.
Реди се така, докато свършат продуките, като се завършва с кори и сос и се поръсва с настърган пармезан.
Покрива се с алуминиево фолио и се пече 40 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор.
След това фолиото се маха и лазанята се допича за още 10–15 минути.



(в материала има продуктово позициониране)