Това е интересна тематична идея за десерт, в която мнозина ще се влюбят. Ако се решите да направите тези мъфини под формата на великденски яйца, ще имате две в едно – гарантиран уау ефект и превъзходен вкус. Защо ли? Защото морковите правят тестото много сочно и мъфините сами по себе си ще станат фантастични. Но след като ги превърнете във великденски яйца, нещата отиват на съвсем друго ниво. Оранжевият портокалов крем ще играе ролята на жълтък, белтъкът ще е от сметана и подсладено кондензирано мляко, а отвън – крехка шоколадова черупка.

Време за приготвяне: 2 часа
Необходими продукти за 15 порции


За тестото:
90 г брашно
1 яйце (размер M)
100 г светла кафява захар
1/2 ч. л. бакпулвер
1 шушулка ванилия
1 щипка сол
100 г дребни моркови
50 мл рапично олио


За оранжевия крем:
2 портокала
1 яйце (размер L)
2 жълтъка (от яйца размер L)
1/2 ч. ч. захар
80 г краве масло


За белия крем:
200 г заквасена сметана
50 г подсладено кондензирано мляко


За шоколадовите черупки:
150 г бял шоколад
олио за намазване


В купа се смесват брашното, бакпулверът и солта за тестото. Захарта и яйцето се разбиват с телена бъркалка и към тях се налива олиото. Накрая се прибавят семенцата от ваниловата шушулка. Течните съставки се сипват към сухите.
Обелените и настъргани на ситно ренде моркови се слагат към готовото тесто.
Сместа се разпределя с помощта на пош в малки хартиени форми за мъфини, поставени във форма за мъфини (за да не се деформират при печене). Слагат се във фурна загрята на 220 градуса, с вентилатор, вратата се затваря и температурата се редуцира на 180 градуса. Пекат се до готовност – около 12 минути, след това се охлаждат.
В басан се смесват кората от двата портокала, сокът от тях, захарта и маслото за оранжевия крем. Поставят се на водна баня и се загряват. Когато маслото се разтопи, към портокаловата смес се прибавят предварително разбитите яйце и жълтъци. Кремът се готви на водна баня, докато се сгъсти, за около 15 минути. След като е готов, се прехвърля в малка купа, покрива се плътно с фолио за свежо съхранение и се охлажда.
В купа се смесват заквасената сметана и подсладеното кондензирано мляко за белия крем и се бъркат докато се получи хомогенна смес.
Белият шоколад за черупките, се начупва и се разтопява в микровълнова фурна. Върху сурови яйца се поставя фолио за свежо съхранение, леко се намазва с олио и с четка се нанася от разтопения шоколад (до по малко от половината на яйцето). Прибират се в хладилник. Щом шоколадът стегне, се намазва втори пласт. Това се повтаря още веднъж.
Готовите мъфини се подреждат в кора от яйца (можете да я нарисувате). Отгоре се намазват с белия крем (или се топват в него), върху него се слага по 1 ч. л. от оранжевия крем – заприличват на яйца на очи.
Върху една част от тях се слага и бяла шоколадова черупка.


(в материала има продуктово позициониране)