Великденските хлябове в Италия са сложни и специални и са различни в отделните части на страната. Домашният хляб е залегнал дълбоко в италианската култура и се предава от поколение на поколение - естествена и дългогодишна традиция, която отразява богатото кулинарно наследство на страната. Паскуалина е празничен солен пай от Лигурия, който традиционно се приготвя за Великден от зеленолистни, рикота и яйца.

Паят има дълга история още от 16 век, заради което има и десетки варианти за неговото приготвяне. В едни от първите, както гласи легенда, италианските жени са го приготвяли с 33 слоя от тестото – като символ за всяка една година на Исус. Днешните версии са опростени с един слой, а пълнежът може да бъде от каквито зеленолистни имате под ръка, както и всяко свежо сирене или извара.

Паят е още по-добър на следващия ден, затова може да се приготви предварително и да бъде част не само от великденските празници, но и като вегетарианско ястие във всеки един ден от пролетта. И тъй като италианците имат една много приятна традиция в понеделника на Великден семействата и приятелите да излизат сред природата на пикник, то в кошницата им често присъства този впечатляващ солен специалитет.

Ето и стъпките за приготвянето на Пай Паскуалина:

Продукти:

6 точени кори
400 г сирене „Рикота“
200 г почистен спанак
100 г сирене „Пекорино“
100 г краве масло
2 връзки пресен лук
1 връзка киселец
6 жълтъка
2 яйца
1 щипка индийско орехче
сол и черен пипер на вкус


Спанакът, пресният лук и киселецът се измиват, почистват се и се накълцват. След това се запържват в около 40 г сгорещено масло, докато омекнат. Охлаждат се леко.
Пекориното се настъргва и смесва с рикотата и 2 яйца.
Сместа се овкусява със сол, черен пипер и индийско орехче.
Прибавят се спанакът, киселецът и лукът и се разбърква.
Останалото масло се разтопява. Точените кори се мажат с разтопено масло. Подреждат се три по три една върху друга и се оформя кръст.
Слагат се в кръгла форма за пай, като краищата им трябва да стърчат навън. Плънката се изсипва върху корите.
В нея се правят 6 гнезда. Във всяко се слага по един жълтък.
Стърчащите краища на корите се прегъват навътре и се мажат с масло.
Паят се пече в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – около 40 минути.
Съвет:
Ако е необходимо, притиснете запържените спанак, лук и киселец в цедка, за да се отцеди излишната вода и да не оводни плънката.



(в материала има продуктово позициониране)