Дойдат ли пролетните празници, всяка домакиня трябва да има под ръка поне две изпитани рецепти с агнешко – за Великден, а после и за Гергьовден. Тази рецепта е от кухнята на Тоскана – хем е лесна и непретенциозна, хем агнешкото става много ароматно и изключително апетитно. С малко продукти и почти никакви усилия на финала имате разкошно, крехко агнешко печено, към което може да поднесете гарнитура от ориз или картофи.

Време за приготвяне: 4 часа
Необходими продукти за 4 порции:

1 агнешка плешка (около 1,5 кг)
2 скилидки чесън
100 мл бяло вино
50 мл зехтин
2 с.л. бял винен оцет
2 стръка розмарин
сол и черен пипер на вкус


Чесънът и единият стрък розмарин се нарязват на ситно. В месото се правят дълбоки разрези. Поставя се в тава, залива се със зехтина, овкусява се с чесъна, розмарина, сол и черен пипер. Със сол и черен пипер се овкусява и от долната страна. Пече се за 3 часа и 30 минути в загрята на 150 градуса фурна, като периодично се залива със соса от печенето.
Когато месото е почти готово, се залива с виното и оцета и се допича на 220 градуса за 10 минути.
Поднася се със соса от печенето и стрък розмарин за украса.


(в материала има продуктово позициониране)