Колко от вас са готови да си спестят месеното на козунаци и въпреки това за празника, искат да опекат страхотен сладкиш?
Не бързайте да отговаряте, защото това удоволствие си има цена и тя е щипка шафран, или както го наричат на остров Сардиния – „червеното злато“. Но пък си заслужава - вкусът на великденските кексчета от Сардиния е действително превъзходен. А на фона на козунаците, приготвянето им е направо фасулско.
Комбинацията на извара и козунак за Великден е типична за руската кухня. В румънската също има печиво с козуначено тесто и плънка от извара. И на остров Сардиния за празника приготвят нещо като малки кексчета с рикота.
Тестото не е козучено, приготвя се много лесно, не е нужно да стискате палци дали ще се получат конци, така че горещо ви препоръчваме тази рецепта. Особено ако още се страхувате от козунаците.
Навремето всяка домакиня в Сардиния ги е приготвяла за празника, днес могат да се намерят във всяка пекарна или сладкарница.
Жителите на острова са измислили безброй рецепти, като в южната му част ги правят с рикота и ги наричат пардулас. В северната част изглеждат по същия начин, но имат абсолютно различен вкус, защото сиренето, с което ги правят, е пекорино. Наричат ги казадинас.

за тестото:
250 г брашно
20 г свинска мас
1 щипка сол


за плънката:
350 г сирене „Рикота“
150 г захар
40 г брашно
2 жълтъка
1–2 щипки шафран
кората от 1 лимон
кората от 1 портокал
мед за намазване


От брашното, солта, свинската мас и 125 мл топла вода се замесва тесто, което не бива да е много меко.Покрива се с прозрачно фолио и се оставя да почине за 30 минути.
Рикотата за плънката се разбърква със захарта, брашното, настърганата лимонова и портокалова кора, стрития в хаванче шафран и жълтъците.
Тестото се разточва на тънка кора.
От него се изрязват кръгове с диаметър от 8 см. Във всеки кръг се слага от плънката.
Тестото се прищипва, така че да се получи борд и плънката да е добре затворена.
Сладките се пекат около 15 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Охлаждат се леко и се мажат с мед.



(в материала има продуктово позициониране)