Традицията да се боядисват яйца на Великден датира още от ранното християнство. Символиката на яйцето е дълбока и се свързва с възкресението на Христос. Историята на шоколадовите яйца е сравнително нова, от 19 век и се появява в западна Европа, когато сладкарите там започват да произвеждат сладкото изкушение. Първоначално яйцата били само от натурален шоколад, но скоро се поява и любимата ни днес версия – с млечен шоколад.

Ако искате да зарадвате малчуганите в къщи, направете ваша собствена версия – ето един вариант, с който със сигурност ще се забавлявате заедно.

Продукти:

200 г черен шоколад;

6 малки балона

за белия крема (белтъка на яйцето):

250 г крем сирене Philadelphia;

250 г бял шоколад;

2 с. л. мед

за жълтия крем (жълтъка на яйцето):

1/2 ч. ч. животинска сметана;

200 г манго от консерва;

1 с. л. захар;

1 ч. л. желатин

Начин на приготвяне:

Балоните се почистват с мокра кърпа. Надуват се. Шоколадът се разтопява в микровълнова фурна на два-три пъти по 30 секунди, не трябва да се прегрява. Ако е необходимо, се оставя леко да се охлади, за да не се пукнат балоните. Те се потапят до половината в шоколада и се оставят в хладилник да стегнат.
След това балоните се пукат и се изваждат.

Крем сиренето Philadelphia се разбива с меда. Белият шоколад се разтопява и се добавя към тях.
Разбърква се до хомогенизиране и сместа се разпределя в черупките от шоколад.
Мангото се загрява със захарта в касерола и след това се пасира.
Желатинът се разтваря в малко вода и след това се разтопява. Смесва се с пюрето от манго.
Сметаната се разбива и се смесва с пюрето от мангото. Оставя се в хладилник да стегне.
Част от сместа с манго се поставя върху крема и се оставя в хладилник леко да стегне.



(в материала има продуктово позициониране)