Това печиво е традиционно за Каталуния, Валенсия и Аликанте. Може да е просто сладък хляб, украсен с яйца, може обаче да е скулптура от захар и шоколад, а може и да е нещо като тарт.

Легендите около него са безброй, както и вариантите на приготвянето му. Едно обаче е сигурно – традицията е доста стара и идва от арабите. Разказват, че по време на арабите кралицата се разболяла и загубила апетита. Кралят обещал голямо възнаграждение на онзи, който успее да съживи апетита на жена му. Една възрастна жена на име Мона омесила хляб от най-пресните и скъпи продукти. Кръстила го pit de sultana - или султанска пита. Кралицата оздравяла, а хлябът станал популярен като panquemado (панкемадо) или „мона“. С годините традицията се наложила, а ние нямаме нищо против, защото вкусът на това сладко печиво е превъзходен.

Продукти:

Време за приготвяне: 2 часа + време за втасване
Необходими продукти за 12 бр.

600 г бяло брашно (+ за поръсване)
140 г захар (+ за поръсване)
21 г жива мая (1/2 кубче)
200 мл прясно мляко (затоплено)
180 мл зехтин (помаче)
3 яйца
12 пъдпъдъчи яйца за украса
1/2 ч. л. сол
1 ванилия
кората от 2 портокала

Приготвяне:

В прясното мляко се разбъркват 2 с.л. от захарта и натрошената мая. Добавят се 6 с.л. от брашното и се разбърква добре. Съдът се покрива и се оставя маята да втаса за 30-40 минути.

В купа се сипват останалите брашно и захар, прибавят се солта и ванилията.

В друга купа се чукват 2 яйца, налива се зехтинът, добавя се и настърганата портокалова кора.

Яйчената смес и шупналата мая се наливат при брашното.

Разбъркват се добре и се замесва лепкаво тесто, което се прехвърля в чиста купа, поръсва се с брашно и се оставя да втасва 1-2 часа.

Пъдпъдъчите яйца се сваряват в подсолена вода и се охлаждат. Тестото се разделя на 12 топки, половината от които се оформят като фитили, усукват се и се сплитат два по два.

В средата им се слага яйце от пъдпъдък.

Останалите се оформят като питки и във всяка се слага по едно яйце от пъдпъдък. Подреждат се в две тави с незалепващо покритие или застлани с хартия за печене и се оставят да втасат повторно.

Хлебчетата се мажат с разбито яйце и се поръсват със захар.

Пекат се в загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – 15 минути.


(в материала има продуктово позициониране)