Старите готварските книги са истински съкровища, в които човек може да открие изпитани във времето рецепти. А когато става дума за домашен козунак, няма място за компромиси. А и замислете се, колко пъти в този живот имате възможност да опитате козунака такъв, какъвто са го правили нашите прабаби? Е, редуцирали сме количествата на продуктите, защото навремето явно са месили козунаци за много хора и можем да срещнем рецепти с 5 кг брашно и 80 жълтъка. Времената се менят, но традициите са живи и този Великден, сигурни семе, всяко семейство ще сложи на трапезата свежа зелена салата с шарени яйца, печено агнешко със зелени пролетни подправки и дъхав, пухкав сладък козунак.

Време за приготвяне: 2 часа + втасване
Необходими продукти за: 1 козунак

630 г брашно
2 белтъка на стайна температура (+ за намазване)
10 жълтъка
150 г захар (+ за поръсване)
100 г стафиди
125 г краве масло на стайна температура (+ за намазване)
1 щипка сол
125 мл топло прясно мляко
1/2 шушулка ванилия
1/4 кубче мая
50 мл тъмен ром
бадеми за поръсване


Маята се разтваря в малко от затопленото млякото и 1 с. л. от захарта.
Около 130 г брашно се смесва с разтворената мая и останалото мляко, и се разбърква до хомогенизиране.
Така приготвеното предварително тесто се оставя да втаса.
Останалото брашно се загрява в микровълнова фурна.
Жълтъците се разбиват с останалата захар, докато побелеят. Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол.
В брашното се оформя кладенче, прибавят се жълтъците, семенцата от ванилията, предварителното тесто и белтъците.
Меси се на плота, докато започнат да се получават шупли.
След това продължава да се меси, като от време на време се добавя от маслото.
Когато тестото поеме цялото масло, се оставя да втаса.
Стафидите се накисват в затопления ром и след като набъбнат, се отцеждат и се подсушават.
Тестото се премесва със стафидите и се разделя на три фитила, които се сплитат.
Козунакът се слага във форма за печене терин, намазана с масло, като тестото трябва да е до половината на формата и се оставя да втаса.
След това се маже с белтък и се поръсва със захар или бадеми.
Слага се в загрята на 200 градуса фурна без вентилатор. След 5 минути градусите се намаляват на 170 (отново без вентилатор) и се пече до готовност – около 1 час и 10 минути, като се проверява с клечка за зъби или дървено шишче.



(в материала има продуктово позициониране)