„Паска“ е румънски традиционен десерт за Великден. Това е сладък пай, който се прави със сирене като може да включва плодове, ядки или шоколад за украса. Обикновено се среща заедно с друг традиционен сладък хляб - козунак, който румънците правят за Великден и Коледа.
Великденският сладък пай се приготвя и в Молдова. Румънската паска хем е козуначена, хем не съвсем. Има плънка, но не е руло, прилича на торта, но не съвсем. Любопитна история, спор няма. И невероятно вкусна. Насладете ѝ се.

За тестото:
5 ч. ч. брашно за козунаци на София Мел
3 яйца
1/3 ч. ч. захар
1 ч. ч. прясно мляко
24 г жива мая
2 с. л. краве масло
1 ч. л. сол
1 ванилия
кората от 1 лимон
краве масло за намазване на формата


За плънката:
200 г сирене „Рикота“
1/4 ч. ч. захар
1 яйце
1 ванилия
100 г стафиди
50 мл ром
1 яйце за намазване


Млякото се затопля и в него се разтварят захарта и маята. Оставя се да шупне. В купа се смесват брашното за козунаци на София Мел, солта, ванилията и настърганата кора от лимон. Сипва се втасалата мая.
Добавят се яйцата и маслото оставено на стайна температура, или разтопено в микровълнова фурна. Замесва се меко и еластично тесто. Покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя да втаса.
После се разделя на две части.
По малката се разточва и се поставя във намазана с масло форма за печене с махащо се дъно.
Останалото тесто се разделя на 3 парчета. Оформят се фитили и се сплитат на плитка.
Те се поставя във формата. Като се завива в кръг, до стената на съда. Оставя се за 30 минути.
Стафидите се накисват в рома. След като омекнат се отцеждат.
Рикотата се разбърква със захарта и яйцето с вилица. Добавят се стафидите и ванилията.
Тестото се намазва с разбито с малко вода яйце и след това в средата се изсипва плънката. Пече се за 5 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор. След това температурата се намалява на 130, с вентилатор и се пече още 1 час.



(в материала има продуктово позициониране)