Наименованието си нимфоманията дължи на древногръцките митове и легенди, където са описвани нимфите - божествени и красиви същества, като похитителки на смъртни мъже за удовлетворяване на собствените си похотливи желания.

Древните елини приписват на нимфите знанието за различните сексуални пози и удоволствието, което носят те.

Специалистите търсят причините за хиперсексуалността и повишената полова възбуда в много фактори: дисбаланс в хормоналната картина, прием на някои лекарства, психологични проблеми, бременност и др.

Не е рядко срещано и твърдението, че носенето на тесни дрехи, с каквото свойство са се славели корсетите, носени от средновековните дами, е една от главните причини, поради която сексуалният живот в този период от човешката история е бил толкова разпуснат.

Именно корсетите са обявени за главни виновници за поведението на средновековните жени, което не е било никак достопочтенно.

Поради това, че стимулирали притока на кръв в тазовата област се получава по-голяма стимулация на половите органи, а оттам и по-голяма полова възбуда.

Мъжете винаги са фантазирали за хиперсексуална жена. Но вместо това им се пада половинка, хиперактивна в пазаруването и страдаща от главоболие.

Според статистиката жените, които са с повишено либидо са едва една на 2500, а наистина страдащите от това заболяване са нещастие, както за самите себе си, така и за близките си хора.

Влечението им към секса съвсем не е заради изпитваното удоволствие, а заради нужда от разтоварване от напрежението, което се е събрало в тях.

Поради срама и опасението, че може околните да ги осъдят, жените-нимфоманки се крият, като най-вече избират абсолютно случайни партньори.

Нимфоманията се приема като патологично полово влечение, което се проявява при жените, като невъздържан стремеж и копнеж за осъществяване на полов контакт с най-различни партньори. Има такова заболяване и при мъжете, там то се нарича сатирицизъм.

Причината за тези натрапчиви желания за полово сношение с безразборни партньори се приписва на агресивни тенденции или състояния, които си намират такъв неадекватен израз за потушаване.

Много често и съвсем погрешно поведение на нимфоманка се преписва на жени със завишена полова активност.

Жените, изпитващи това патологично страдание нямат подбор при сексуалните си партньори. За тях няма значение възраст, външност, а в някои случаи дори и пола.

Позицията на сексуално активните дами е коренно различна. Конкретните партньори имат голямо значение за тях и успяват в голяма степен да контролират влечението си.

Мъжете и жените, страдащи от това патологично състояние е добре да се обърнат към медицински специалисти, както и към психолог.

Източник: zdrave.bg