Истанбул - Една безкрайна, магична и магнетична загадка

Времето никога не стига, особено, когато се налага за три дни да обиколите един от най-значимите мегаполиси - Истанбул.

Нищо не може да се сравни с духа, който витае из Цариград – богатото разнообразие от традиции, различни религии и етноси, всеки от които е оставил трайна следа във времето и е дал приноса си за създаването на този шарен свят. Интересно е, че пъстрата история на града се е надграждала и обогатявала и че нищо не се е изгубило. Всяко парче от нея е намерило най-подходящото си място някъде там - под жаркото слънце на Константинопол.

Както във всеки мегаполис и тук животът е забързан, разнообразен и динамичен. Типична черта на турците е, че винаги намират време за по още едно кафе и малко лаф моабет. Масите от кафенетата са наредени по улицата, без излишни прегради или рамки, които да ги скриват от минувачите. И местните са така – без прегради и предразсъдъци свободно могат да разговарят с всеки за всичко.

Така и не разбрах дали заради лекотата, с която общуваха хората, топлината на майските нощи, внушителните пейзажи от Босфора, тайнствените закътани улички с безброй светлини или пък големите шумни булеварди с грандиозните светещи реклами, заради внушителните забити като гигантски копия минарета на джамиите, или защото морето, дълбоко и синъо, наистина те посреща в края на всяка улица (А. Далчев), Истанбул остава една безкрайна, магична и магнетична загадка. Като един огромен организъм, градът все едно живее собствен живот. Като подслон и убежище, отговарящи на всеки вкус, Истанбул посреща своите гости с топлината и гостоприемството на роден дом.

Противно на твърдението, че улиците на града са опасни и че местните са непредсказуеми, усещането за сигурност се засилва от въоръжената охрана на всяка крачка. Най-добрият транспорт е трамваят или такси. Цените са сходни с тези в България, а изобилието от стока е неописуемо. Автентичните пазари и чаршии (Капълъ Чарши, Пазарът на Подправките) предлагат изумително разнообразие от хранителни продукти – баклави, сирена, подправки, ядки, златни и сребърни накити и бижута, сувенири. Родени търговци продавачите са способни да ви накарат да се сдобиете с неща, които при други обсоятелства едва ли бихте купили. Но въпреки това пазаруването на тези места е голямо удоволствие и си заслужава всяка похарчена лира.

Високият стандарт, хилядолетните традиции, умелото преплитане на историята и модернизма са основателни причини Истанбул да бъде избран за европейска културна столица за 2010 година. И за посетителите и за местните това безспорно е голямо предизвикателство.

Истанбул е вечният град. Разположен на два континента, той събира и дели духа на два напълно различни свята. Историята му е толкова богата и изключителна, че са нужни месеци, за да изучите всичко интересно. За щастие, за да се потопите в дебрите на Ориента, ви трябват само няколко минути.

Ако нямате много време за туристически обиколки съсредоточете се върху това:


* Топкапъ сарай (Topkapı Sarayı) — по време на Османската империя замъкът е бил резиденция на турските султани



* Света София (Hagia Sophia, Aya Sofya) — църква, превърната в джамия след унищожаването на Византия от османските турци, днес музей



* Българската желязна църква „Свети Стефан“



* Капалъ чаршъ (Kapalı Çarşı) — известният покрит пазар



* Джамията Султан Ахмед (Sultan Ahmet) — известната „Синята джамия“ в Истанбул



* Улица Истиклял (İstiklâl Caddesi) — известен булевард

Бързи факти:

Територия: 1530 кв. км., разделена на 25 административни единици

Валута: турска лира (YTL)

Език:, Турски

Население: Постоянното му население (към 1 януари 2007) е 10 291 102 жители, но неофициално достига до 19 милиона души.

Климат: умерен Средиземноморски климат. Най-подходящото време за ваканция е през Април, Май или Септември, Октомври.

Религия: Ислям.

Часови пояс: UTC +2