Днес продължаваме с втората порция от напитки, които вероятно ще се появят на новогодишната ви трапеза.

Ако сте пропуснали първата, можете да я видите тук.

Бяло вино
Бялото вино е продукт от ферментацията на гроздов сок без семки и обелки.

Калории: Около 130 калории за чаша от 175мл. Малко повече в по-сладките вина.

Предимства: Американски учени откриха, че в месестата част на гроздето се съдържат химикалите тиросол и хидрокситиросол, които помагат да се понижи нивото на вредния холестерол.

Недостатъци: Бялото вино съдържа естествено формирани или добавени сулфити, които запазват светлия му цвят, а също така са и главните виновници за специфичния махмурлук от бяло вино, от който много хора се оплакват.

Сулфитите също носят риск и от алергична реакция, която може да влоши симптоми като главоболие или астма. Бялото вино също износва зъбния емайл по-бързо, което прави зъбите по-чувствителни.

Тежест на махмурлука: 6/10

Червено вино

Червеното вино се прави от ферментирал гроздов сок - но за разлика от бялото, в него се добавят обелките и семките на гроздето. След това се оставя да отлежи поне три години, по време на които пигментите от обелките излизат и оцветяват виното в червено.

Калории: Стандартната чаша съдържа 120 калории - има малко по-малко количество захар, отколкото бялото.

Предимства: Съдържа повече резерватрол (растителен антиоксидант) от бялото вино. Резерватролът помага срещу образуването на кръвни съсиреци и намалява възпаленията, което се счита за основен фактор при сърдечни заболявания. Освен това семките и обелките в червеното вино съдържат тирозол и хидрокситирозол - химикали, които спомагат за намаляването на вредния холестерол, който носи риск от запушване на артериите.

Недостатъци: Любителите на червеното вино могат за завършат с по-лош махмурлук от тези, които предпочитат бира или бяло вино. Заради начина му на производство, в червеното вино има два вида алкохол - етанол и метанол. Черният дроб преработва етанола по-бързо и оставя метанола за накрая. Заради това той се задържа в организма много по-дълго от етанола, което ви дава познатото чувство на следващата сутрин.

Тежест на махмурлука: 7/10

Бира

Бирата се прави от ферментирал ечемик. Добавя се хмел за аромат и мая, за да ферментират зърната и да станат на захар и алкохол.

Калории: Това е най-висококалоричната алкохолна напитка - само една чаша съдържа между 170 и 200 калории, почти колкото седем шоколадови бисквити.

Предимства: Бирата е най-безопасна за пиене и най-бавно води до напиване.

Тя има най-ниското съдържание на алкохол - 3-6% за леката, и до 8% за светлата и тъмната.

В една чаша се съдържа повече от една четвърт от препоръчителната доза витамин В, който предотвратява натрупването на вредни химикали, водещи до сърдечни заболявания.

Недостатъци: Бирата има високо съдържание на пурини - съединения, които повишават нивото на пикочната киселина в кръвта.

Това може да доведе до образуване на кристали, водещи до болезнени пристъпи на подагра.

Според проучване, продължило 12 години, пиенето на повече от две бири на ден удвоява риска от това заболяване.

Същевременно според друго изследване една чаша на ден повишава риска от рак на червата с 10%, а две чаши - с 25%.

Тежест на махмурлука: 4/10

Шампанско

Шампанското и пенливото вино се правят почти по същия начин като виното - но се добавя повече мая и се оставя да ферментира в бутилката повторно, което произвежда въглероден диоксид.

Калории: Средностатистическата чаша шампанско съдържа 133 калории, малко повече от чаша бяло вино, защото се има добавен сироп за подобряване на вкуса.

Предимства: Антиоксидантите в шампанското могат да защитят мозъка от щетите, причинени при удар или от неврологични заболявания като Паркинсон и Алцхаймер, откриха английски учени. Според тях антиоксиданти като кафеена киселина и тирозол защитават мозъчните клетки.

Недостатъци: Алкохолът се абсорбира в кръвта по-бързо заради балончетата. И противно на общоприетото мнение, шампанското няма да повдигне духа ви - алкохолът винаги влияе на мозъка по един и същ начин, независимо откъде идва.

Той действа на рецепторите на мозъка по същия начин като валиума. Намалява мозъчната дейност и освобождава от чувството за тревога. Може да си мислите, че сте в добро настроение, но по-вероятно това е резултат от така нареченото „падане на задръжките" - ставате по-приказливи и открити.

Тежест на махмурлука: 7/10