Ако имате нужда от свежи идеи за новогодишна украса, ние сме готови да ви помогнем. Особено ако украсявате не просто апартамент, а къщата и двора.

Тогава ви съветваме да се запасите с повече свещи - отвън ще са много по-безопасни, отколкото вътре в помещението, а за свещници можете да използвате всякакви подръчни материали - клони, парчета кора или дърво и шишарки.

1. Тези свещници за чаени свещички са направени от цепеници, прерязани надлъжно надве. Сърцевината на дървото е отчасти отстранена, за да се образуват гнезда с размера на свещите. Половинките са свързани с декоративен канап.

2. Птичата е напуснала гнездото си и е отлетяла към топлите страни, а мястото й е заето от... свещ. Всъщност това гнездо е "свито" от декораторите, като украса за оградата.

3. Интересни свещници от подръчни материали - тънки дървени пръчки, свързани заедно с канап и украсени с изкуствен бръшлян.

4. Хвойновите саксийни разсади не биха издържали на по-силни студове. Ако разполагате с такива (кипарисови, например), ще трябва да ги приютите за през зимата под някой навес или в неотопляемо помещение. Но в голямата керамична саксия с пръст можете да "посадите" отсечена елха. Тя ще се държи стабилно на мястото си, а престоят й навън ще я запази свежа за дълго време.

5. Тази декоративна елха е направена върху дървена основа. Конусообразните разклонения са направени от малки клонки.

6. Можете да закачите коледните играчки за елха с копринени панделки и да покриете клоните на елхата с изкуствен сняг или просто да ги боядисате в бяло. За имитация на сняг можете да използвате и конци, помучни топчета или спрей.

7. Тези калъфки за чаши с греяно вино са направени от парчета бял филц, закопчани с брошка.

8. Знаете ли, че елхата не винаги е била символ на Коледа? Но колкото по на север стигало християнството, толкова по-привлечени били хората от това вечнозелено дърво. А сега, когато цялото човечество се бори да запази природата, се срещат и такива симпатични светещи конструкции, имащи далечна прилика с елха.

Ако не смятате да купувате истинска елха, можете да направите интересна композиция от гирлянди, лампички, коледни чорапчета и украсени кутийки за подарък. Ако нямате коледни чорапчета, използвайте торбички за подарък, текстилни чувалчета и плетени кошнички.

9. По време на новогодишните празници стълбището вкъщи играе няколко полезни роли. То е подходящо място за складиране на подаръците, както и трибуна, от която вашето дете ще може да изрецитира стихотворение.

10. Ако фабричните играчки за елха са ви омръзнали вече, можете да си направите собствени от филц. Този материал не се разнищва и от него могат да се изрежат такива интересни гирлянди.

11. Празничната трапеза също не бива да остане неукрасена. Тук пак ще са подходящи свещите. В зависимост от темата на празненството те могат да се декорират със снежинки, сърчица или пък цветя.

12. Различните по размер буркани също са подходящи за украса на интериора за празника. Можете да поставите в тях Снежанка, ангел, златна звезда, играчки за елха или пък бонбони и свещи. "Пълнежът" изцяло зависи от вкуса и фантазията ви. А ако отивате на гости, стъклото ще е интересна и ефектна опаковка за подарък.

13. Тази година използвайте за опаковките на подаръците си следните цветове - сребрист, тъмносин, небесносин и черен. Впрочем тази гама цветове в момента е много актуална и в интериорния дизайн.

14. Като свещник за чаена свещичка можете да използвате чаши, паници или кристални чаши. За да не се спука стъклото или керамиката от температурата, достатъчно ще е да сипете малко вода на дъното.

15. За малката ви празнична изложба можете да използвате не само буркани, но и вази от прозрачно стъкло с проста форма. В случая обаче важни са и капаците. Украсени с панделки, те ще бъдат още по-ефектни.