Заспивате. Едва 11 часа преди обяд е, но очите ви започват леко да се затварят и само крясъците на колегите (например) успяват да ви разбудят. За секунди обаче. След това отново се унасяте.

Е, това не е опит да ви хипнотизираме, а само намек за липсата на енергия, която към края на работната седмица става непоносима.

Точно по този повод предлагаме едно бързо презареждане – тренирайте в обедната почивка.

Това не само ще ви освежи и ще ви даде сили да се справите със задълженията си до края на деня, но и ще ви поддържа в добра форма.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат ефективно да използвате времето си, което обикновено е около час.

Насочете се към фитнеса

Ако на по-малко от 10 минути разстояние от офиса ви има фитнес-център, считайте се за късметлии.

Ако имате обедна почивка от 60 минути, всичко, което ви трябва, е да прекарате 30 от тях в ефективна тренировка.

Съществува заблуда, че трябва да прекарвате часове в залата и да се изпотите изцяло, за да ви се признае пълноценна тренировка.

Това обаче съвсем не е задължително – програма, разделена по групи мускули ще ви позволи да тренирате с тежести за 20-25 минути.

Единият ден правите комплекс за ръце, на следващия за корем и рамене например, следват гърдите и гърба, а накрая и краката – за седмица натоварвате пълноценно цялото тяло с по 2-3 упражнения за всяка група мускули.

След това ще ви останат 10-15 минути за кардио-упражнения.

Имате 30 мин, но не знаете как да ги използвате пълноценно? Най-добрият вариант е да не почивате между сериите. Използвайте малки тежести за повече повторения, за да издържите на темпото.

Можете да редувате такава тренировка с кардио занимания и така всеки ден ще правите нещо различно.

Можете да се насочите и към зала за групови занимания, която е наблизо и предлага добри възможности около обяд. Единственото нещо, което трябва да имате предвид, е продължителността на часа - обикновено са по 60 минути, което може да ви бъде доста.

Марш навън

Ако фитнесът е твърде далеч, все пак можете да си направите ефективна тренировка с бързо ходене, джогинг, или тичане по стълби.

Например тичайте по стълби за 5 минути, след това да направете малко клякания, коремни преси, лицеви опори, подскоци – зависи с какви условия разполагате. Повторете три пъти всичко за общо 20-30 минути.

Не забравяйте, че ако използвате обедната си почивка за упражнения, трябва да си осигурите и здравословна храна, която да си носите от вкъщи.

В офиса

Друга идея е да откриете съмишленици сред колегите си и да си организирате занимания по йога или пилатес в офиса.

Можете да уговорите инструктор да идва да да се занимава с малка група в конферентната зала или друго свободно помещение.

Едва ли ще е трудно да получите одобрение от работодателя си, но все пак това зависи до голяма степен от естеството на работата ви.

А след това?

Нормално е да се изпотите по време на тези занимания. Но няма нужда да се връщате към работата си като замаскирате миризмата с парфюм.

Има различни продукти, които могат да ви помогнат да изкарате до края на работния ден.

Потърсете боди спрей за почистване на тялото или мокри кърпички, както и сух шампоан, ако се налага.

Както знаете, това е спрей, който се впръсква в корените на косата, а след разресване, тя изглежда по-чиста, защото той попива мазнината и потта.