Уикендът е време за почивка и срещи с приятели, нали?

Ако ви предстои масова визита от гости или пролетен пикник, а не сте сигурни, че искате отново да нагъвате сандвичи, то може да пробвате нещо ново – мини-пици, но по оригинална италианска рецепта.

Може би не знаете, но в Италия храната е по-важна тема за разговор от времето, при това – винаги. Най-забавното на Ботуша е, че всеки регион (това може да включва и само 2-3 селца) се хвали със собствени кулинарни специалитети.

И ако срещнете няколко местни от различни краища на страната и ги попитате за традиционните ястия по родните им места, може да обсъждате рецепти минимум 24 часа.

Например шунката от Парма няма нищо общо с прошутото в Тоскана (най-богатата област в Италия, където е Флоренция), нито може да се сравнява с тази от Сан Ремо.

Нашето предложение днес идва от Сицилия в оригинал, но ако смените дори една съставка, ще промените адреса му на момента.

Ето необходимите продукти за 6 мини-пици:

1 готово тесто за пица
150 грама сирене рикота

150 грама песто (най-добре би било да си го приготвите у дома, разбира се)
4 скилидки чесън, счукани
2 супени лъжици каперси
30 грама магданоз, нарязан на едро
12 домата, сушени на слънце и консервирани в зехтин (типично по италиански, но можете да смените и с обикновени чери доматчета)

рукола за гарниране

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната предварително до 220 градуса.

Разделете тестото на 6 парчета и разточете всяко до кора с формата на диск с дължина окло 10 сантиметра. Подредете ги в тава за печене.

Поръсете равномерно пиците със сиренето. Смесете пестото, каперсите, чесъна и магданоза и ги разпределете върху тестените дискове.

Най-отгоре наредете доматчетата. Ако са сушени и консервирани в зехтин, ги отцедете старателно, а ако са чери - нарежете ги на четвъртинки и на оставяйте сока им да изтече.

Запечете в загрятата фурна за около 12-15 минути или докато тестото стане златисто-кафяво по ръба на пиците.

Украсете със свежи листа от рукола и поръсете с няколко капки зехтин за аромат.