Ако ноктите ви са станали чупливи и често се цепят и разслояват, можете да скриете този проблем под слой ярък лак.

Но по-добре ще е да разберете каква е причината за това и да я отстраните.

Нокътят се състои основно от кератин - белтък, който се съдържа и в кожата и спомага за образуването на косъма. В този белтък се съдържа цистеин - аминокиселина, чиято концентрация влияе на здравината на ноктите.

Между слоевете кератин има тънки прослойки мазнина и вода. Те придават на нокътя еластичност и блясък. При чести контакти с вода ноктите стават меки и се удебеляват.

В нокътя се съдържат и микроелементи като калций, хром, фосфор, селен и цинк. Те го правят здрав.

Проблемите с ноктите могат да бъдат причинени от няколко фактора, например от въздействието на химични вещества (прахове за пране и почистващи препарати). Чупливостта и деформациите могат да възникнат в резултат на нарушения в обмяната на веществата, при хиповитаминоза, хормонални разстройства, както и при хронична интоксикация с алкохол и никотин.

Недостиг на белтъчини


Замислете се, дали в менюто ви редовно присъстват пълноценни животински белтъчини. Такива се съдържат в червеното месо, пилешкото, пуешкото и яйцата. Но най-добрият източник на пълноценни животински белтъчини е мазната риба, обитаваща студените морета - сьомга, скумрия и др. Организмът ви трябва да получава поне 1-1.5 гр. животински белтъчини на един килограм от тегло ви.

Недостиг на магнезий и калций

Магнезият е от голямо значение, тъй като при дефицит на магнезий се нарушават процесите на растеж на клетките. Дневната норма от магнезий е 300-400 милиграма и тя трудно може да се набави при стандартен съвременен режим на хранене. За целта ще трябва например да изядете около 2 кила месо или да изпиете около 3 литра мляко. При недостиг на магнезий трябва да започнете да приемате магнезийни препарати отделно.

Калцият и магнезият са физиологични партньори, които е най-добре да се приемат в съотношение 2:1.

Тези средства се намират лесно в аптеките, но за да подобрите състоянието на ноктите си можете да прибегнете и до народни методи.

Важно: за правилното усвояване на магнезия и калция е необходимо те да се съчетаят и с витамин D.

Как да си набавим калций

Измийте и изсушете черупка от яйце. Раздробете я на едри парчета и я печете на фурна в продължение на 10 минути. После я стрийте на прах и я затворете в херметически изолиран буркан или кутийка. Съхранявайте я на тъмно и прохладно място. Прахчето се приема в продължение на 2 седмици по 1 чаена лъжичка дневно.

Подхранване с масла


Важно е да подхранвате ноктите си с масла. Можете да използвате всякакви растителни масла, например зехтин, който е богат на витамини и е чудесен "проводник" за полезните вещества към вътрешността на нокътя. Нанасяйте зехтин на кожата на ръцете и на ноктите си 1-2 пъти седмично. За подсилване на ефекта можете след намазване да си сложите памучни ръкавици и да спите с тях.

Ето и още няколко съвета от обикновени жени:

"Ако ноктите ми станат чупливи, просто започвам да ям повече продукти, съдържащи калций, а през нощта си мажа ноктите с йод".

"Когато имам проблеми с ноктите, ги мажа с витамини. Купувам витамини на капсули, отварям капсулата и втривам съдържанието в нокътя. Слагам и козметичен восък. Ако го правите редовно сутрин и вечер ще забележите подобрение още на третия ден."

"Морската вода има чудесен укрепващ ефект върху ноктите. Ако морето не ми е под ръка, просто си взимам морска сол от аптеката и си правя вани с разтвор от 1 супена лъжица сол на чаша вода. Понякога добавям и ефирни масла. Ръцете се оставят във ваната за 20 минути."

"Аз предпочитам да се боря с проблемите с ноктите отвътре - изкарвам курс по приемане на витамини и калций. И винаги ползвам укрепващ лак."

"Ноктите растат със скорост до 1 мм. седмично, пълното им обновяване отнема около половин година. Ако ноктите ви се разслояват, най-бързо ще решите проблема с помощта на комплексни витамини с магнезий и калций. Има и някои козметични методи. Например лимонът има добър укрепващ ефект. Разрязвате лимон на две половинки, забивате нокти в меката част и стоите така 20 минути. Лимонът има и избелващ ефект, така че по този начин ще се отървете и от жълтеникавия цвят на ноктите."