Барселона, градът, в който кипи денонощен живот, всеки ден има плажно парти и всяка нощ - клубни забавления, придвижването е лесно.

Транспортът

Добре организиран, разбира се.

Огромните булеварди в централната част разполагат с бус-лента, през която могат да преминават само таксита и коли със специален статут (като линейките, полицейските автомобили и т.н.).

Метрото е старо и не покрива добре целия център, но иначе е доста бързо. За съжаление през лятото е задушно и не особено приветливо, а най-старите линии не са предназначени за хора с куфари, уви.

В града има и трамваи, които са изключително удобни и бързи.

Пътуването без билет трудно може да се осъществи – всички се качват през първата врата на транспортните средства и маркират веднага съответния документ.

Транспортът никак не е евтин, особено ако се движите между различните зони в Барселона, но централната част се възприема за една, което е добре - там са повечето туристически забележителности, а има и достъп до плажа.

Най-изгодни са картите за 10 пътувания (така всяко е на цената от 70 евро цента), като една може да се използва от двама или повече човека за период от 1 месец.

В Барселона има денонощен автобусен транспорт – след полунощ около 10 линии кръстосват центъра на града. Единствено в старата част няма възможност за придвижване.

Такситата тук обаче не са никак скъпи – нощен преход от 22 километра ни струваше около 12 евро, освен това бакшишът е недопустим.
Не разбрахме дали е включен в цената или просто не е приемливо да се оставя допълнителна сума, шофьорът не говореше английски и просто отказа.

Иначе целият град е опасан с велосипедни алеи, които не свършват в сградите и в тях могат спокойно да се разминат не двама, а дори повече велосипедисти.

Хората с колела са с предимство на светофарите и са доста груби към пешеходците, дръзнали да навлязат в тяхното пространство за движение.

Барселона разполага и с градска система за наемане на колела. На стотици места можете да видите „стоянки”, на които има велосипеди.

Срещу предварително изготвен абонамент и предплащане можете да взимате колело чрез магнитна карта. Ползвате го за 30-40 минути и така се придвижвате из града.

След изтичане на времето трябва да го оставите на друга стоянка, откъдето можете да вземете следващо за същия период от време.

Кола под наем излиза около 30-40 евро на ден, в зависимост от периода на ползване. Трябва да внимавате само с възрастта на шофьора - ако е под 25, ще трябва да заплатите допълнителна сума, тъй като се смята за недостатъчно опитен и съответно - склонен към грешки.

Относно паркирането нямам наблюдения, но не мисля, че се различава с нещо особено от други големи градове в Европа.

Иначе испанските шофьори карат бързо и са доста нервни, независимо, че не могат да се оплачат от неистови задръствания в централните части на града.

Подобно нещо се наблюдава само в пикови часове при влизане и излизане от Барселона.

Морска разходка не опитах, но в града има голямо пристанище, от където със сигурност могат да се наемат яхти и лодки срещу съответната сума.

В старата част на града можете да се придвижите с лифт и дори със симпатични ретро трамваи.