Автор
Woman.bg

Здравословен обяд. Такъв, какъвто трябва да бъде всеки ден

„Това, което ядете може да определи колко енергия ще имате за през целия ден и дали ще попрекалите с вечерята" - обяснява Мариса Мур, говорител от отдел „Проучване и развитие" на Американската диетична асоциация.

Тези предложения ще ви накарат да се чувствате доволни, независимо какво имате да правите през деня:

Тренировка във фитнеса на обяд

Хапнете закуска от 100-150 ккал, например чаша нискомаслено кисело мляко, един час преди тренировка.

След това презаредете със зеленчукова салата, гарнирана с крехко месо, като например печено пиле или риба тон.

„Фибрите в зеленчуците ви карат да се чувствате сити, докато протеина не позволява на умората да ви събори"- казва Мур. „Също така се уверете, че се рехидратирате с най-малко 2 чаени чаши вода".

Времето не стига за истинско ядене

Не се притеснявайте да си хапвате по малко, и то здравословно.

„Запасете се с питателни мини закуски от по 200 ккал на работното място и яжте по една на всеки три или четири часа, за да преборите глада"- съветва Мур.

Добър избор тук са пакетче ядки (орехи, бадеми, лешници, макадамия), 1-2 ябълки и половин чаена чаша стафиди. Освен това винаги можете да оставите консерва риб атон в чекмеджето си.

Парти-плановете след работа (с включени пица/пържени картофки+бира)

Ако планирате разточителна вечеря, може би се изкушавате да пропуснете обяда, за да не прекалите с калориите.

Но този подход ще доведе единствено до гуляй. Вместо това хапнете купа зеленчукова супа на обяд и половин сандвич, например пилешко и зеленчуци върху пълнозърнест хляб.

Следобяд хапнете другата половинка от сандвича, за да не изпитвате вълчи глад когато стигнете в ресторанта. Така ще пропуснете вредната комбинация бира-пържени картофи.