По това време на годината, дори и най-принципните могат да попрекалят с питиетата - и резултатът не е много приятен на следващата сутрин.

Британското издание "Дейли Мейл" ни е подготвило няколко съвета затова какъв е най-добрият начин да избегнем махмурлука?

Всички алкохолни напитки са вариации на съединението етанол и черният дроб и мозъкът се справят с тях по един и същ начин, независимо дали пийвате шампанско или се наливате с бира.

Но любимото ви питие може да включва и съставки, които не само променят бързината на въздействието на алкохола, но и усещането на следващата сутрин.

Ще разгледаме разликата между някои от най-известните алкохолни напитки и последствията им на следващата сутрин.

Разбира се, че прекаляването с всеки вид алкохол е опасно. Експерти предупреждават, че ако пиете алкохол, независимо какъв, на гладен стомах, бързината на усвояването му е понякога толкова голяма, че все едно го получавате интравенозно.

Водка

Добре е да знаем, че от водката има най-малка вероятност да получим махмурлук.

Водката се прави от ферментирали житни или други култури, като например картофи. След това се пречиства и многократно филтрира, често с въглен, колкото и странно да звучи, докато стане възможно най-чиста.

Калории: Тъй като водката не съдържа въглехидрати или захари, в нея има само калории от етанол (около 7 калории на грам), което я прави най-диетичната алкохолна напитка. Затова един 35мл-ов шот водка съдържа 72 калории.

Предимства: Водката е „най-чистата" алкохолна напитка, защото не съдържа почти никакви „вариации" - примеси, които се получават обикновено при ферментация. А това има огромно влияние върху степента на махмурлука ви на следващия ден.

Въпреки високия процент на съдържание на алкохол - около 40% - водката е най-малко вероятно да ви докара махмурлук.

Недостатъци: Водката често е главен виновник за смърт от интоксикация, защото тя е сравнително безвкусна, когато се смеси с плодов сок и други питиета.

Тежест на махмурлука: 3/10

Уиски

Уискито се дестилира от ферментирали житни култури, като ечемик или пшеница, след това се оставя да отлежи в дървени бъчви.

Калории: Около 80 калории за шот от 35 мл.

Предимства: Малцовите уискита съдържат високи нива на елагична киселина. Тази мощна киселина спира растежа на тумори, причинени от някои карцерогени и убива раковите клетки без при това да вреди на здравите.

Недостатъци: Уискито води до хаотично и непредвидимо поведение, защото повечето хора го пият чисто.
Експерименти показват, че сред хора, които поемат еднакво количество етанол, тези, които го пият под формата на алкохолни напитки, като уиски, имат най-бърз и най-висок връх на алкохолната концентрация в кръвта, което става след по-малко от час след започването на пиенето.

За да забавите усвояването на алкохола, може да го пиете силно разреден или заедно с богата на калории съставка като сметана - например Baileys или ирландско кафе.

Уискито съдържа и много примеси, които се формират по време на отлежаването в дъбови бъчви. Според едно проучване, бърбънът е два пъти по-вероятно да причини махмурлук от същото количество водка.

Тежест на махмурлука: 8/10

Очаквайте продължение