Като всички парти момичета гледаме да не пропускаме повод за купон. Освен това едно от обещанията, които си дадохме в новогодишната нощ беше следващата година да бъде най-купонджийската.

Утре е Св. Патрик. Много хора по света ще отбележат празника на светеца-покровител на Ирландия. Над 60 милиона души в цял свят имат ирландски корени, включително 4,1 милиона, живеещи в страната на детелините.

Родословието, обаче, губи смисъла си в момента, в който човек прекрачи прага на ирландски пъб, където и да е той. Този културен празник се споделя ентусиазирано от много поколения и се разпространява, за да се стигне до сегашното схващане, че на Деня на Св. Патрик всеки е ирландец.

Ако са ви омръзнали обикновените купони и пижамените партита ви предлагаме да изненадате приятелите си с едно истинско ирландско празненство и да превърнете дома си в пъб.

Атмосфера

Що се отнася до атмосферата и декорацията на парти за св. Патрик – мислете в зелено и гледайте всичко да е забавно.

Най-лесно можете да декорирате интериора със зелени балони, които да навържете на „стратегически” места. Този празник е идеален за създаването на пролетно настроение, тъй като подходящите за него декорации са от свежи зелени растения:

Ако пък имате зелени лампички, останали от коледната елха – още по-добре, те ще създадат страхотно настроение на купона, а няма да има нужда да харчите нито лев за тях. Друга приятна за окото идея са "златните" монети от шоколад, които също могат да допълнят интериора ви.

Традиционен за празника е Бларни Стоун, камък който се намира в двореца Blarney, а според легендада, който го целуне, получава "дар слово". Обикновено на ирландски партита се прави макет на този камък, който се поставя до вратата.

Игри

Колкото и да пораства човек, винаги е готов за нови приключения и игри. Затова ви предлагаме да подготвите още една изненада на приятелите си - скрийте "гърненце със злато" някъде в дома си и ги пратете да го търсят. Можете, разбира се, да им направите и листчета с напътствия-гатанки.

Музика

Хубаво е за фон на партито си да използвате и подходяща музика, която да повдигне настроението. Ето и няколко популярни ирландски песни:

"Oh Danny Boy"
"When Irish Eyes are Smiling"
C"ockles and Mussels"
"Down by the Sally Gardens"
"An Irish Lullaby"

За трапезата

Най-популярното занимание на деня на св. Патрик, разбира се, е пиенето на бира. Препоръчваме ви бирата GUINNESS, която, подобно на Деня на Св. Патрик, се е превърнала в символ на ирландската култура, история и традиция. Тя е една от най-продаваните тъмни бири в света, освен това през изминалата година отпразнува 250 години от създаването си.

Как да сервираме перфектната чаша Гинес?



1. Вземете чиста и суха чаша за пинта (568 мл) – за предпочитане брандирана

2. Дръжте чашата под ъгъл 45 градуса и не позволявайте на накрайника, през който се налива бирата, да докосне течността или чашата

3. Наливането – натиснете дръжката надолу и напълнете чашата до малката арфа на брандираната чаша – ще видите как черно-бялата течността 'бушува'

4. Успокояването – изчакайте мехурчетата азот да се успокоят и да се формира великолепната бяла пяна най-отгоре

5 Допълването – когато течността е спокойна (има ясно изразена граница между тъмната течност и бялата пяна отгоре) долейте бавно, докато пяната достигне ръба на чашата

6. Представянето – предложете перфектната чаша на жадния клиент

Ако пък искате да изненадате гостите си с нещо по-нестандартно ви предлагаме 2 коктейла, които също можете да приготвите лесно:


Black Velvet (Черно Кадифе)
150ml. студен Guinness
50ml. охладено шампанско

Изсипете течността Guinness в чаша за шампанско. Добавете шампанското внимателно, за да не се смеси с течността Guinness и сервирайте.
Сервирайте в: чаша за шампанско

Guinness Shandy (Гинес Шанди)
½ пинта Guinness (280 мл)
½ пинта лимонада

Смесете лимонадата с Guinness в голяма чаша (за пинта).
Сервирайте в: халба бира

За трапезата - рецепти с Guinness:

Супа

Каква трябва да бъде идеалната порция супа според вас? Според ирландски готвачи тя е домашно приготвена, голяма, хранителна, топла, гъста, с леко кремообразна консистенция, с едри хапки и с тъмен цвят.

Най-забавното е, че според същите кулинарни експерти една порция ирландска супа си пасва идеално с голяма кана... бира.

Добре, ето и необходимите продукти за класическа супа с бира:

по 185 грама моркови, малки глави лук, ряпа и сварен ечемик

2 литра зеленчуков бульон, най-добре домашно приготвен със всякакви коренчета

2 стръкчета свежа мащерка

250 милилитра бира Guinness Draught

Начин на приготвяне:

Задушете съвсем леко зеленчуците, нарязани на едри парчета. Добавете последователно бульона, ечемика, мащерката и бирата, след което оставете да заври.

Около 20 минути са напълно достатъчни, за да се сварят зеленчуците. Сервирайте с твърд хрупкав хляб и голяма кана изстудена Guinness Draught.

Филенца



Рибата и Guinness са създадени един за друг. А ако пресните морски късчета са покрити с хрупкава бирена панировка, удоволствието е гарантирано.

Необходими продукти за приготвянето на 2-3 филета:

пресни филета риба треска

250 Guinness Draught

200 грама брашно

1-2 супени лъжици сода за хляб

1 равна чаена лъжичка сол

черен пипер на върха на лъжицата

Начин на приготвяне:

Изсипете бирата в голяма купа и добавете вътре брашното, содата и подправките. Разбийте добре, докато получите пенеста смес.

Оставете панировката да престои около 15 минути, а междувременно загрейте дълбок тиган с незалепващо дъно до температура от 180 градуса.

След като панировката е престояла, оваляйте леко рибните филета в брашно, а след това покрийте добре със сместа.

Запържете за около 5-6 минути от всяка страна или докато е готова рибата. Сервирайте с хрупкави пържени картофи, зелена салата и добре изстуден Guinness.