Добрата подготовка преди празниците може да бъде от огромно значение за успешното преминаване през тях и цялата лудница, която ги съпътства - тичането от едно парти на друго, безкрайните срещи, пътувания, покупки...

Поредицата здравословни съвети, която започнахме, продължава. След насоките за диетата и консумацията на алкохол, които ви дадохме, идва ред и на още една особено важна подробност:

Сънят

Дългите работни дни и пазаруването на подаръци, както и късното лягане, са неизбежни във времето преди Коледа.

Според Джесика Александър, специалист по проблеми със съня, най-важно е да получавате минимум четири непрекъснати часа.

Може да опитате да поспите предварително, преди някое вечерно парти, но задължително излезте от къщи поне трийсет минути след събуждане.

В противен случай ще сте сънени на излизане, а това е опасно, ако ви предстои шофиране или минаване през тъмни и заледени места.

Особено важно е да се придържате към обикновения си дневен режим.

„Създайте ритъм на тялото си", казва Бийн Сопуит, терапевт по умствено и физическо здраве към британска клиника. „То жадува да следва изгрева и залеза", пояснява той.

Много по-добре е да станете по обичайното за вас време и да наваксате с по-ранно лягане вечерта, отколкото да спите до късно.

За съжаление на нощните птици старата мъдрост, че един час преди полунощ е равен на два след, е вярна според учените.

За повечето от нас е невъзможно да се наспим добре след приемането на алкохол, но според диетолога Иън Марбър 200-300 гр магнезий като естествено успокоително ще помогнат много.

Големите количества рафинирана захар, която се съдържа в сладкишите, тестените изделия, безалкохолните, но и в някои алкохолни напитки, изчерпва нивата на магнезий.

Точно затова след серия коктейли и питиета, придружени от газирани напитки и сокове, твърде вероятно е ценният минерал да намалее и да се чувствате превъзбудени.

Добри източници на магнезий са ядките, сушените плодове (сега им е сезонът!), както и повечето зеленчуци.

Да не забравяме и черния шоколад, разбира се, който ни е абсолютно любим.