Може да звучи невероятно, но както изглежда има мазнини, които ни правят слаби - това са кафявите мазнини.

Три проучвания на британски учени сочат, че стимулирането на този вид мазнини в тялото може да ни помогне да отслабнем без диети и гладуване.

Никога не сте чували за кафявите мазнини? Ето някой факти:

- Кафявите мазнини, известни още като мастни тъкани, осигуряват източници на енергия. Открити са първо у бебетата, като средство за горене на калории, за да се поддържа нормална телесна температура.

Наричат се кафяви мазнини, защото клетките съдържат голямо количество клетъчни органи, наречени митохондрии, които осигуряват енергия и са богато кръвоснабдени, придаващи кафяв нюанс. Скорошните проучвания откриват, че възрастните също имат кафяви мазнини по врата и гърдите.

- Подобно на бебетата, кафявите мазнини при възрастните също изгарят белите, превръщайки излишната захар в енергия. Процесът се активира също и от ниски температури.

- Като горят калории, кафявите мазнини изпълняват ролята на мускули, отколкото на мазнини. Мазнините са това, което всъщност ни прави дебели. Те складират калории, създавайки резерви от мазнини в тялото ни. Белите мазнини са отговорни за кръговете и пластовете около талията и бедрата ни.

- По-младите, здрави и слаби хора имат повече кафяви мазнини от по-възрастните, пълни и болнави хора.

- Жените имат по-широки области с кафяви мазнини от мъжете и са по-активни.

- Ако искате да отслабнете, спрете отоплението. Кафявите мазнини се активизират при ниски температури. Разбира се това е опростена версия, но това е главната идея.

- Друга възможност, която учените разглеждат е да извършат липосукция като заменят белите мазнини с кафяви.