Лечението с камъни е стар метод за преодоляване на различни болежки.

Литотерапията (от гр. lithos - камък и therapia - лечение) е позната още от времето на древногръцкия философ Теофраст.

Известно е, че различни скъпоценни или полускъпоценни камъни могат да влият положително върху човек.

При литотерапията се взима предвид химическият състав на камъните, кристалната им решетка, както и допълнителните натрупвания по тях.

Вибрациите на камъка са почти идентични с тези на човека и заради това могат да стимулират оптимално неговите енергийни потоци.

В основата на литотерапията стоят способностите на различните минерали и метали да въздействат върху организма, а оттам върху неговите клетки и тъкани. Например сребърната вода, получена при електролиза, има свойството да унищожава бактериите.

За да подейства камъкът по-бързо върху здравословното ви състояние е добре да го сложите за около 5 минути в чаша с минерална вода, след което да я изпийте. Можете да сложите определен камък в крема си за лице или за тяло.

Известно е, че носенето на камъни във вид на украшения може да влияе положително върху целия организъм. Те координират работата на енергийните меридиани в човека, циркулацията на кръвта и дейността на мозъка.

Ето и някои камъни и техните свойства:

Тюркоаз - ацтеките са вярвали, че светлосините тюркоази са сълзи на богинята на небето. Сините тюркоази са били посветени в Египет на богинята Изида, а в Рим и Гърция на богините Венера и Афродита.

Той помага при зъбобол, болести на гърлото и стомаха, заздравява костите.

Тигрово око - укрепва имунната система, помага за укрепването на вътрешните сили, повишава настроението и спомага за бързото зарастване на раните. Твърди се също, че тигровият камък влияе върху начина, по който ни възприемат, като ни прави да изглеждаме по-красиви в очите на околните.

Помага при главоболие, мигрена, хормонални смущения, проблеми в бъбреците, черния и белия дроб. Отнема напрежението при психични травми.

Аметист - свързан е с енергиите на Плутон. Изключително духовен камък - спомага з духовно издигане и творческо вдухновение на човека.

Помага срещу мигрена, отблъсква черната магия и предпазва от влечение към наркотици, придава яснота на съзнанието. Аметистът помага и при кожни проблеми, безсъние и имунна недостатъчност.

Аквамарин - лекува очи, дава просветление на ума, помага за себеизразяването, вдъхва смелост, прогонва страхове, успокоява. Помага и при настинки, болки в гърлото, стомашни неразположения, хрема.

Този камък е пазител на брака, любовта и хармонията