Коледа вече е тук, ако искате да погледнете с намигване към празника, можете да поздравите роднините и приятелите си с "Весела Коледа" на различни езици:

- на китайски: Shèng dàn kuài lè!
- на холандски: Vrolijk Kerstfeest!
- на ескимоски: Jutdlime pivdluarit ukiortame pivdluaritlo!
- на френски: Joyeux Noel!
- на немски: Fröhliche Weihnachten!
- на италиански: Buon Natale!
- на искански: Feliz Navidad!

Ако пък ви се струва любопитно, да разберете как по света празнуват Коледа, по-долу сме подбрали най-интересните обичаи от различните страни:

Рождество Христово се празнува в Китай официално на 25 декември, но само в Хонконг и Макао, тъй като 99 % от китайците не са християни. Най-големият зимен празник в Китай е Китайската Нова година, наречен още "Пролетния фестивал", който се празнува в края на януари.

Въпреки това напоследък коледната символика добива все по-голяма популярност в по-големите китайски градове, а китайските християни традиционно украсяват домовете си с красиви хартиени фенери и декорират "светещи дървета" с хартиени гирлянди и цветя. През това време децата закачат чорапчета край камината и очакват посещението на Дун Че Лао Рен (Дядо Коледа).

Коледа започва рано в Германия - още на Никулден на 6 декември. Свети Николай оставя в обувките на децата сладки и малки подаръци и се появява пред публика в компанията на страшния Кнехт Рупрехт, който търси да накаже лошите и непослушни деца.

В Унгария Тел-апа, наречен още Микулаш (унгарския Дядо Коледа) също пристига на 6 декември. Преди да си легнат децата оставят чистите си обувки пред вратата, а на сутринта намират в тях червени чувалчета със сладки и играчки или пък с позлатени пръчки за бой (за най-непослушните).

В Мексико децата обикновено получават подаръците си на 6 януари, навечерието на традиционната православна Коледа. Това е денят на Кръщението, в който тримата влъхви са поднесли даровете си на новородения Иисус.

Освен редицата други обичаи в Словакия има и специални гадания. Ябълка се разрязва на две. Ако в разреза се види звезда, значи настъпващата година ще е благополучна. Ако видите кръст обаче, това предвещава неприятности.

Очаквайте продължение