След празниците е време да подсилим организма със свежи и полезни напитки, които ще ни накарат да се почувстваме и изглеждаме прекрасно.

Ще изброим някои плодови и зеленчукови сокове и техните полезни качества.

Във ваши ръце остават само продуктите и сокоизтисквачката, кухненския робот, блендера...

Портокалов сок

Богат е на витамин С, различни минерали и антиоксиданти. Според някои изследвания неговата всекидневна употреба намалява вероятността от заболяване от рак на стомаха, устата и гърлото с до 50%.

Сок от ананас

Той съдържа уникалното вещество бромелаин, което помага за изгарянето на мазнините. Този микроелемент притежава и подмладяващ ефект. Специалистите препоръчват употребата на сок от ананас при заболявания на бъбреците и ангина.

Сок от грейпфрут

Той също помага в борбата с наднорменото тегло, като подобрява храносмилането, активизира дейността на черния дроб и възпрепятства образуването на мазнините. При редовната потреба на този сок нивото на холестерол може да намалее до 18%.

Лимонов сок

Поддържа в норма артериалното налягане и е профилактично средство срещу инфаркт, инсулт и други заболявания на сърцето. Има и силно антисептично, противовъзпалително и имуноукрепващо действие. В съчетание със сока от чесън той се прилага дори за потискане на някои симптоми на СПИН.

Сок от нар

Нарът е богат на аскробинова киселина. Сокът от него е препоръчителен при изтощаване, малокръвие, атеросклероза, респираторни инфекции, бронхиална астма, ангина и радиационно облъчване. Той помага и при захарен диабет и стомашно-чревни разстройства.

Доматен сок

Подходящ е при разстройства в обмяната на веществата и сърдечно-съдови заболявания. Съдържа много калий, необходим за поддържането на сърдечния мускул.

Следва продължение.