Често го обвиняват, че е катализатор на агресията и риска при хората.

Но изглежда тестостеронът може просто да има лоша репутация.

Мъжкият полов хормон може дори да бъде източник на много и то най-разнообразни човешки прояви като например нежност, доброжелателност и честна игра, така поне сочат проучванията.

Една игра на наддаване, където на участничките дали или доза от хормона, или плацебо (хапче, което симулира определено действие, но всъщност няма такова), показва, че тези, които наистина приели доза тестостерон, играели по-честно, влизали по-рядко в конфликти и били по-добри в общуването.

Докато жените, които просто мислели, че са приели тестостерон, независимо дали в действителност са или не са, играли по-нечестно.

Учените твърдят, че негативната конотация на „увеличено ниво на тестостерона" изглежда е достатъчно силна, за да причини негативно социално поведение дори когато биологичните резултати сочат обратното.

Д-р Кристоф Айзенегер, специалист по невронауки от университета на Цюрих, твърди следното: „ Митът, че тестостеронът причинява агресивно и егоистичното поведение при хората,в следствие на това бе напълно опроверган."

Д-р Айзенегер и неговите колеги събраха 121 млади жени да учасват в тест, в който две групи жени трябва да постигнат съгласие относно начина на подялба на сума пари.

Правилата позволявали както честни, така и нечестни предложения за това как да си поделят парите, които техният партньор в преговорите може да приеме или да откаже.

Колкото по-честни са предложенията, толкова по-малко вероятен е отказа за сделката, а ако не се постигнело съгласие, никоя страна нищо не печелела.

Преди да започнат играта, доброволците на експеримента приели или доза от 0,5 милиграма тестостерон, или съответно плацебо.

Проучването, публикувано в сп. „Нейтчър", разкрива, че тези, чието ниво на тестостерона било подсилено по изкуствен начин, като цяло направили доста по-честни предложения от тези, които приели плацебото.

При мъжете тестостерона почти се произвежда сам в тестисите. Когато остаряват, спадът в нивото на хормона може да повляе негативно на сексуалното желание и енергичността.