Деца, притискани от родителите си да успеят в живота на всяка цена, са склонни към депресия и развиване на сериозни комплекси.

Това показва изследване на американски експерти, цитирано от Topix.

Психоложката Маделин Ливайн нарича такива родители "хеликоптери", защото кръжат над главите на децата си и искат да следят всяка секунда от живота им.

Родителите "хеликоптери" искат децата им да се справят отлично с всичко.

Често у децата остава впечатлението, че не могат да се справят достатъчно добре с почти нищо и никога няма да са в състояние да се харесат на мама и татко.

Ливайн обяснява също, че при тези деца се увеличава и рискът да посегнат към наркотиците в тийнейджърската си възраст и дори към самоубийство.

"Най-опасното чувство у едно дете е омразата към самото него, а взискателните родители само увеличават това усещане", обяснява тя.

Родителите, които искат чрез децата си да осъществят собствените си представи за успех, не разбират, че с непрекъснатото си вмешателство в детския свят пречат на нормалното развитие на децата си.

"Всяко дете има нужда да остане само, да потърси себе си, да експериментира. Децата трябва да разберат какво е неуспех и да се научат как да се справят с предизвикателствата сами. Един разумен родител трябва да дава само насоки, но не и да диктува живота на детето си", завършва тя.