Автор
Ева Лъчезарова

Как да стъпим на крака след празниците?

За наше съжаление празниците отминаха толкова бързо, колкото и дойдоха.

Според проучвания 39% от хората изпадат в следпразнична депресия, която в нормалния случай би трябвало да отмине за около 2 седмици.

Всеки трети човек страда от този проблем, който се засилва особено много в първия работен ден, пренастройването води до стрес, човек става раздразнителен и потиснат.

Добрата новина е, че негативите отшумяват лесно: с разходки на чист въздух, слънчеви бани, витамини и шоколад.

Ето и още няколко съвета за справяне със следпразничните проблеми:

Органът, който понася най-голямата тежест по време на празниците е черният дроб. Мазните храни, алкохолът, нездравословният начин на хранене въздействат неблагоприятно върху този орган, който се старае да пречисти тялото ни.

Ако след празниците чувствате болка в дясното подребрие, гадене и нестабилност, трябва да му позволите да се възстанови.

Лекарите съветват да приемате по 3 супени лъжици лимонов сок и зехтин на ден, на всеки 15 минути. Без да ги смесвате, разбира се.

Това ни се вижда малко прекалено, но все пак можете по няколко пъти на ден да се възползвате от този съвет. Ако не можете да приемате зехтина чист, хапнете няколко салати, обилно полети с него. Можете също така да ядете и тиквени семки.

Няколкото килограма, с които сме се сдобили след празниците, са проблем за всички. За съжаление в тази област все още не се е появило революционно откритие. Затова трябва да се подложим на диета и да започнем да се движим по-активно.

Карането не ски и кънки, разходките в парка на чист въздух ще ви помогнат не само да отслабнете, но ще ви донесат и много положителни емоции.

„Диета" е ужасяваща дума за всяка жена, но за съжаление не можем да я заменим с друга. Можем, обаче да ви дадем няколко съвета, затова как да намалите приема си на храна по-безболезнено.

На първо място пийте повече вода. Тя ще запълни стомаха ви, което частично ще задоволи нуждата ви от храна. Това важи с особена сила за вечерните часове.

Опитайте се да ядете по-често, по-бавно и на по-малки порции.

Изключете от менюто си тестените и захарните изделия. Като начало можете дори да не намалявате обема на приеманите продукти, така че тялото ви да може да отвикне по-лесно от приема на висококалорична храна. Само изключването на тези 2 вида храни ще ви отърве от няколко излишни килограма.

Хапвайте си ананас и грейпфрут. Те доказано стимулират метаболизма и се препоръчват преди хранене.

Яжте на определени интервали и в строго определени затова места. Не докато гледате телевизия, четете или сте пред компютъра - всичко това отвлича вниманието ви и увеличава опасността от това да преядете.

Не се хранете на улицата - продуктите, които можете да си купите от заведенията за бързо хранене, определено няма да ви се отразят добре. Ако все пак огладнеете далеч от дома, заложете на плодовете.

Имайте предвид, че дори и няколко банани, които се считат за един от най-висококалоричните плодове, ще нанесат на тялото ви много по-малка вреда, от мазната закуска, която можете да си купите от близката будка.

Следващата част от тялото ви, която страда много по празниците е стомахът ви. Многото консерванти, оцветители, стабилизатори и т.н., които сме приели в този период дразнят лигавицата му и могат да причинят болка, оригване, гадене, повръщане.

За да „потушите" огъня в стомаха си е нужно да изключите от менюто си всички пикантни, кисели, солени и люти храни. Освен това лекарите препоръчват т.нар ентеросорбция.

Тя представлява систематичен прием на таблетки активен въглен или сорбенти, създадени на негова основа. Сорбентът се свързва и извежда от стомашно-чревния тракт вредните и токсични вещества.

Благодарение на ентеросорбцията се пречиства кръвта, тъй като течната част на стомашно-чревните сокове се адсорбира и постъпва обратно в кръвта. Освен това ентеросорбентът на мастния обмен в организма като значително го подобрява - намалява съдържанието на вредни липидни съединения в кръвта.

Ентеросорбцията може да се провежда и в домашни условия. Курсът с прием на активен въглен е с продължителност 2-4 седмици по 1 таблетка на 10 кг тегло 2 пъти дневно. При това трябва да се избягва прием на други лекарствени препарати и да се внимава промеждутъкът между приемите на таблетките активен въглен да не е по-малък от 2 часа.