- Не забравяйте за цвеклото!

Често го наричат "тайното оръжие в борбата с високото кръвно". А именно хипертонията е главна причина са сърдечно-съдовите заболявания, инфарктите и съответно за преждевременната смърт.

- Откажете се от дългото време пред телевизора!

Изчислено е, че за своя живот съвременният човек прекарва върху дивана средно 10-15 години, а половината от тях - и пред телевизора. Поне част от свободното си време можете да прекарате в по-полезни за здравето занимания.

- Откажете се от сладкишите!

Поредица от изследвания доказват, че ароматът на сладкишите въздейства върху специфичен участък от мозъка, който кара човек да търси незабавно възнаграждение.

При това без да се замисля дали изяденото парче торта или млечен шоколад са полезни за здравето. Затова най-добре се откажете от сладките!

- Прегръдките укрепват здравето

Резултатите от изследване, проведено през 2005 г. в университета на Северна Каролина показват, че прегръщайки любим човек дори само за 20 секунди, това ще доведе до намаляване на кръвното налягане и нивото на котизола (хормона на стреса).

- Ограничете солта!

Всеки ден човек приема около 9,5 г сол, а нейното наднорменото количество повишава кръвното и увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания.

- Разхождайте се на слънце!

Слънчевите лъчи, попадайки в кожата, позволяват на тялото да произвежда витамин D, който помага в борбата със сърдечно-съдовите заболявания, депресията, остеопорозата и дори някои видове рак.

- Не забравяйте за плодовете и зеленчуците!

Изчислено е, че ако всеки ден изяждате дори само една порция (3-4 броя) от тях в повече, ще намалите риска от преждевременна смърт в резултат на различни причини с около 20%.

- Основни принципи за удължаване на живота

Те са залегнали в съветите на Националния институт по здравеопазване на САЩ. За да удължите живота си с 14 г., трябва да се ръководите от следните принципи: не пушете, редовно правете физически упражнения, пийте алкохол с мярка (1-2 чаши най-добре червено вино дневно) и всеки ден изяждайте по 5 порции плодове и зеленчуци. Ако прецените, че сте в състояние да спазвате само един от изброените принципи, откажете цигарите!

- Разхождайте се повече!

За да контролирате теглото си, трябва да правите 10 000 крачки дневно, твърдят специалистите. Резултатите от ново изследване, цитирани от Би Би Си, показват, че жените на възраст до 40 г. и мъжете до 50 г. трябва всеки ден да правят по 12 000 крачки, за да "разтърсят" мазнините си.

- Смехът е сред най-добрите лекарства

Наблюденията показват, че оптимистите се сблъскват по-рядко с такива здравословни проблеми, каквито са сърдечно-съдовите заболявания.

Източник: zdrave.bg