Автор
Ева Лъчезарова

Как да разбудим организма си след зимния сън

Със сигурност повечето от нас не могат да се похвалят, че изглеждат кой знае колко добре след дългите зимни месеци.

Нужно е да изведем организма си от летаргията и да го подготвим за пролетното му функциониране.

За съжаление, за да помогнем на тялото си да ни служи добре не е достатъчно да хапнем парче шоколад или пък да спим по 9 часа на ден.

Проблемна зона: стомашно-чревния тракт


80% от имунната система е разположена в стените на тънките и дебелите черва. Освен това в тях има около 100 млн. повече нервни клетки, отколкото в гръбначния мозък. Във времето, в което се сменят сезоните, бихме могли да имаме сериозни проблеми със стомашно-чревния тракт – запек, подуване на корема.

Ето и как да постъпим:

Активизиране на червата:

1. Масажирайте краката си. „Зоната”, която отговаря за дебелото черво, се намира на външната страна на бедрата. Най-добре е да я стимулираме в седнало положение. За най-добър резултата направете 20 силни и енергични движения с кокалчетата на ръката си в посока от коленете нагоре. Правете този масаж 2-3 пъти дневно, можете да ги комбинирате и с антицелулитен крем. Помнете, че движенията ви винаги трябва да бъдат насочени нагоре.

2. Стимулирайте на точката „Цзу сан ли”. Тя се използва при: широк спектър заболявания на стомашно чревния тракт и заболявания на устната кухина, главоболие от съдов произход, заболявания на съдовете и нервите на долния крайник, ставни болки в долните крайници, повишаване на имунитета към заразни заболявания, повишаване на резистентността и защитните сили на организма при често боледуващи деца, повишаване регенерацията на тъканите. Това е най-ефективната точка за успокояване на нервно-психическо напрежение, при чувство на „празнота” в главата и др.

Тя е разположена на 9 см под и малко встрани от капачката на коляното.

3. Въведете в режима си на хранене киселото зеле, най-добре в „суров” вид, без термична обработка

Как да се преборим с подутия корем и газовете:



1. Претърколете се от едната на другата страна. 5 минути лежете на дясната си страна, 5 минути на гърба си и 5 минути на лявата си страна – така ще спомогнете за правилното разпределяне на въздуха в червата.

Правете това упражнение 1 път на ден сутрин.

2. Масажирайте областта около пъпа си по посока на часовниковата стрелка в продължение на 5 минути, за да се отървете от ненужния въздух.

3. Пийте билкови чайове

Очаквайте продължение