Всяка реакция на организма си има своята причина. Понякога и най-обикновените могат да са знак за проблеми в тялото.

Ето как можете да тълкувате неочаквани бодежи и звездички пред очите.

Звездички пред очите

Виждате звездички, дори когато търкате очи, защото по този начин стимулирате сензорите, разположени в задната част на очите, които карат мозъка да си мисли, че виждате светлина.

Ако в очите се появяват ярки отблясъци без всякаква причина. Това означава, че имате заболяване на очите или диабетична ретинопатия.

Бодежи

Изтръпването, игличките или на медицински език парестезията, се наблюдават тогава, когато отключите нервните импулси, водещи от нервните окончания към мозъка.

Обикновено това става, когато дълго време сте седели в неудобна поза. Първоначално се появява изтръпване, но когато започнете да се движите, импулсите отново постъпват към мозъка и възниква усещането за бодеж.

Можете да се оправите най-бързо като повдигате ръце и крака нагоре. Употребата на чесън и таблетки, съдържащи гинко билоба, подобрява циркулацията на кръвта.

Бодежът е също разпространен симптом на страха или паниката и в този случай помага методиката на релаксацията.

Имате повод за притеснение, ако бодежите не изчезват или се променя цветът на кожата ви. Това може да бъде признак за спазъм на артерия или синдром на Рейно - нарушения в циркулацията на кръвта. Незабавно посетете своя лекар.

Източник: zdrave.bg