Само произнасянето на думата липосукция често води до неприятни асоциации с рязане, силен вакуум, кръв, синини и жестока болка.

Много жени се отказват да изтърпят всичко това и така и не се решават да легнат на операционната маса.

Но все по-популярната и масово предпочитана антицелулитна терапия е ултразвуковата липосукция.

От самото наименование става ясно, че за разлика от аспирационната, при която повечето мастни тъкани се изсмукват директно, без да бъде нарушена цялостта им, ултразвуковата работи със звукова енергия.

С шеговитост хирурзи и пациенти наричат тази процедура „smart”, защото тя е в състояние да различи мастна тъкан от тъкани като нерви, кръвоносни съдове, както и съединителна тъкан, които до голяма степен не трябва да бъдат засягани.

Освен това, тя е спасение за места от тялото, които са по-трудно достъпни с обикновените методи и третирането им изисква по-голяма прецизност – стомах, „любовни дръжки”, брадичка, шия, глезени, колене и др.

Процедурата се извършва в рамките на от 1 до 3 часа в зависимост от количеството мазнини, които трябва да бъдат отстранени. Задължително се използва местна упойка.

По време на процедурата в третираната област се инжектира специален физиологичен разтвор, който е смес от упойка, разтвор солена вода и епинефрин.

Това помага да се предотврати загубата на течности по време на процеса на премахване на мазнините и спомага за по-лесното им отстраняване. А също така и помага да се вцепени „обработваемата” област и да се свият кръвоносните съдове, за да се сведе до минимум загубата на кръв и натъртването.

Ултразвуковата липосукция се извършва с малка сонда, излъчваща звукова енергия, която разтваря мастните клетки, оставяйки другите важни тъкани необезпокоени.

После нежни смукатели премахват мазнините бързо и лесно. Малките разрези, чрез които е въведен физиологичният разтвор, зарастват бързо.

Този вид липосукция се различава от традиционния по това, че преди да аспирира мастните клетки, тя ги разрушава и съдържанието им се изсмуква под формата на мастна емулсия (течност), а не цели клетки.

Затова апаратът трябва да е много мощен, трябва да изсмуква тази мазнина в същата секунда, в която разрушава клетките. В противен случай има опасност емулсията да остарее в тялото и да предизвика проблеми.

Възстановяване след процедурата



Възстановителният период е много по-кратък от този след аспирационната липосукция – около седмица. Пациентите имат леки болки след операцията и трябва задължително да носят специална дреха в продължение на 7 дни.

Много от пациентите се връщат към нормалния си ритъм на живот още след първия възстановителен ден, но разибра се, всичко е крайно индивидуално и зависи от интензивността на извършената процедура.