Смяната на пелените след прибиране от родилния дом може да се превърне в истинско предизвикателство за родителите.

В началото преобуването на бебето изисква много усилия. Ето няколко възможности да превърнете смяната на пелените в лесно и приятно занимание:

- Избор на подходящо място за преобуване на бебето. Може да правите това на специална или обикновена маса, на постлан под, плота в кухнята. Важното е повърхността да е твърда.

Всяко от посочените места има своите преимущества и недостатъци. Преимуществото на пода е, че бебето никога не може да падне и да се нарани.

- Осигурете си постоянен контакт с бебето по време на смяната на пелените. Никога не го оставяйте без надзор върху масата, за да не се претъркули. Винаги поставяйте едната си ръка върху него за да сте сигурни, че то няма да падне от високо.

- Превърнете времето за смяната на пелените във време за забавление и общуване. Говорете на бебето по време на преобуването. Описвайте всяко ваше действие, назовавайте частите на тялото му, пейте му песнички, усмихвайте му се. Вашето бебе няма да остане безразлично към тази покана за общуване и по свой собствен начин ще ви отговори.

- Преди да започнете смяната на пелените предварително си пригответе всичко необходимо - чиста пелена, кърпи, лосион, пудра или друго необходимо и след това действайте. На по-голямото бебе може да дадете да държи играчка и по този начин да ангажирате вниманието му докато смените пелената.

- Бъдете предпазливи при употребата на мокри кърпички, особено през първите няколко месеца от живота на бебето. Много често чувствителната кожа на новороденото реагира със зачервяване на кремовете и лосионите съдържащи се в тях.

В този случай може би е по-добре да използвате чиста, топла, мека и предварително навлажнена кърпа. На един по-късен етап може да се върнете към употребата на фабрично навлажнените кърпи с предпочитаната от Вас марка.

- Почиствайте бебето добре. Запомнете, че почистването трябва да е в посока от гениталиите към дупето (от пред назад) за да се избегнат вторични от замърсяване.

- Ако въпреки всичко това кожата на бебето се зачерви, нанесете крем против подсичане (вашият лекар ще ви предпише подходящ такъв). За да предпазите бебето от подсичане може да използвате крем, мехлем или лосион богат на витамини, ланолин и вазелин.

- Бъдете внимателни при смяна пелените на момченцата, защото може да бъдете изненадани от напикаване още преди поставянето на чистата пелена. Винаги поставяйте мека кърпа върху гениталите му докато не позиционирате пелената коректно. По този начин ще избегнете нежелани изненади.

- Поставяне на пелените правилно. Това зависи от типа пелени: дали са платнени или за еднократна употреба. Пелените трябва да са поставени нито прекалено стегнато около бебето, нито много свободно. Ако са прекалено свободни може да се получи “пропуск” и по този начин и най-сигурните пелени могат да не изпълнят предназначението си.

- Смяната на пелените може да направите преди или след хранене на бебето. Имайте предвид, че често новороденото има изхождане почти веднага след хранене, но при преобуването има вероятност то да повърне част от приетата храна. Не рядко по време на или след храненето новороденото заспива и поради тази причина смяната на пелените тогава е невъзможна. Наблюдавайте Вашето бебе и се съобразете с неговите предпочитания и темперамент.

Източник: biberonbg.com