След като в предишния материал ви представихме Кипър накратко, днес ще ви покажем основните забележителности на острова.

Ето ги и тях:

Планината Троодос


Може би е много трудно да се види цялата планина Троодос със своите вулканични върхове и борови гори в един ден, но в тази програма са включени по-интересните обекти.

Пътуването е с микробус, като се посещават:

* село Лефкара – разположен в източната част на планината Троодос, това селище е характерно с тесните си улички, реставрирани каменни къщи, малки кафенета, сувенирни магазини, предлагащи продуктите на традиционните занаяти, като сребърна бижутерия и ръчно плетени дантели;
* минава се през няколко малки селища, на север от предградията на Никозия, разделената кипърска столица и пътят продължава към предпланините на планината Троодос. Изкачваме се към най-високия връх на Троодос – Олимп, откъдето се открива фантастична гледка към залива Morphou, полуостров Kormakiti, равнината Mesoria и планините Kyrenia.
* Световноизвестният манастир Kykkos – е не само най-богатият (златни мозайки, стари икони, различни религиозни реликви), но така също и най-големият и най-престижен действащ манастир в Кипър. Не пропускайте да видите известната икона на Panayia Eleousa, рисувана от Св.Лука, за която се вярва, че е чудотворна.
* Традиционна селска винарска изба, където се дегустира вино и се наблюдава процеса на винопроизводство;

Пафос – Курион



Тази екскурзия разкрива легендите и историята на една от най-красивите части на Кипър. Първата спирка е в древния град Курион, впечатляващ амфитеатър от гръко-римската епоха. Гледката оттам към морето и долината е пленителна! Следващата спирка е скалата на Афродита, където около 30 минути се дава свободно време за плуване. Според легендата , богинята на любовта и красотата е родена от морската пяна на това място. Екскурзията продължава с разглеждане на гр.Пафос, обявен от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство. В Пафос разглеждаме гробниците на Св.Соломон и колоната на Св.Павел. След това се разглежда къщата на Дионисий с възхитителните си съхранени мозайки, където са избразени сцени от гръцката митология. Свободно време за обяд и посещение на пафоското пристанище или на Аквариума, където могат да бъдат видени множество интересни представители на речната и морска фауна.


Кипърско село – езда на магаре



Тази програма е посветена на запознаване с традиционната кипърска култура. Първата спирка е в с. Келокедара, където автобусът се сменя със стар селски автобус, все още в движение. Пътува се през живописни портокалови горички за ферма за отглеждане на магарета. Животните се радват на специална грижа и наблюдение от ветеринари.

При пристигане се предлага дегустация вино и местни деликатеси – „халуми”, маслини, „сушуко”, домашен хляб, печен на пещ и др.

Ездата на магаре продължава през прекрасен селски пейзаж и се стига до изоставен манастир от 14 век – Panayia tou Sindi, който е бил реставриран от ЮНЕСКО. През 1997 г. манастирът е получил престижната награда EUROPA NOSTRA и е призната за паметник на Световното културно наследство. Тук се опитват местни плодове според сезона и се радвате на уникалното спокойствие на това място. Вечно спокойните магарета ще Ви докарат обратно във фермата, където Ви очаква барбекю с местни специалитети.

След обяда, можете да участвате в традиционния ритуал „сиртаки”. Оставете се на местните хора да Ви забавляват с традиционните си кипърски и гръцки музика и танци!

Цялостната обстановка е изключителна и съчетава среща с истинския кипърски живот на село, гостоприемност, настроение, приключение, добра храна и неочаквано забавление!

Преди да напуснете фермата, ще Ви бъдат връчени дипломи, с които се удостоверява, че се взели успешно всички тестове...

Може би най-интересната екскурзия за всички възрасти!

Разходка сред природата


Тази екскурзия ще Ви заведе дълбоко в горите на планината Троодос за да видите и усетите чара на дивите райони, рядко посещавани от туристи. Това е ден, изпълнен с впечатляващи пейзажи, малко познати културни и природни забележителности, чисти реки, чист въздух, птици, цветя, лозя и много още приключения! В един ден ще имате шанса за трекинг в планината, плуване в уникални места, които никога няма да забравите! Освен това ще опитате местната кухня и може би най-доброто вино в Кипър!

А ето и детайлите:

- Започваме деня със спирка на Petra tou Romiou или известно като „Родното място на Афродита”. Ще имате време за снимки или плуване за кратко, ако Ви хрумне..

- следва посещение на Pano Panayia, родното място на Архиепископ Макариос. Къщата е обикновена постройка от една стая, но с много интересна мебелировка. Следва посещение на близкия манастир Khrysoroyiatissa.

- следва посещение на дълбоките гори на планината Троодос – до най-девственото и прекрасно място – Долината на кедрите. Нарича се заради ендемичните кедрови дървета (cedrus brevofolia), които растат там. Послушайте историята на тези гори и вдъхнете от най-чистия въздух на острова!

- трекинг до Platys. Това е кратка разходка – 30 мин. по сенчести пътеки из боровите гори. Макар и рядко, из тези места се среща Кипърския муфлон;

- Мостът Kelefos. Този мост датира от Венецианския период и минава над р.Dhiarizos. Понякога в чистите води на реката могат да бъдат забелязани пъстърви.

- село Омодос. Разходката приключва в това типично кипърско село, известно с тесните с улички, каменна архитектура, манастира Timios Stavros, който е известен, че съхранява част от въжето, с което Исус е бил прикрепен на кръста. Свободно време за кратка дегустация на вино – безплатно, или за кратка разходка из селото и шопинг.

За хора с по-разнообразни интереси се предлагат и организират и ежедневни круизи, джип-сафарита – до планината Троодос и Акамас.

На база заявка се организират уроци за подводно плуване, полет с балон, полет с хеликоптер, Йордания и Израел със самолет, круиз до Израел и Египет.