Когато вчера си говорихме за промяната на тебмъра на женския глас по време на овулация си дадохме сметка, че има много момичета, които може би все още не са наясно с това „природно явление”.

И го твърдим със сигурност, съдейки по по-малките ни сестри и техните приятелки.

Смятаме, че тази статия ще е полезна не само на тях, но и на всяка дама, която държи да е наясно с процесите в тялото си, особено ако иска да зачене.

И така, нека първо дадем едно кратко и разбираемо обяснение на овулацията.

Приблизително на всеки 28 дни единият от яйчниците на жената отделя яйцеклетка (овоцит). Отделянето става всеки път от различен яйчник и продължава от пубертета до менопаузата.

Овулация се нарича процесът на пукане на фоликул в яйчника на жената, в резултат на което се освобождава яйцеклетка, годна за оплождане.

Този процес настъпва някъде около 14-15 дни след първия ден на последната менструация.

Всъщност, денят преди овулацията и денят на овулацията са 2-та най-фертилни дни, т.е. дните, когато шансът за забременяване е най-голям.

Узряването на яйцеклетките и овулацията се стимулира от два хормона отделяни от хипофизата (това е жлеза с вътрешна секреция, която се намира в основата на мозъка) - фоликустимулиращ хормон (FSH) и лутеинизиращ хормон (LH).

Много е важно тези два хормона да се произведат в необходимите количества през цялото време на месечния цикъл, за да може да се осъществи нормална овулация.

24 часа преди овулацията те достигат максималното си количество. Тези хормони, отделяни в кръвта, действат главно върху половите органи и гърдите, върху кожата, костите и телесното тегло.

Именно заради това признаците на овулация са напрежение в областта на гърдите, болки в яйчниците, увеличаване на влагалищния секрет и понякога е възможно и леко кървене.

Начини за пресмятане на овулацията

- Съществуват няколко начина за пресмятането й, като най-простият и удобен от тях е този с календарче.

Ако целият ви месечен цикъл трае около 28 дни, то овулацията би трябвало да настъпи приблизително на 14-тия ден след края на менструацията ви.

Този начин на пресмятане обаче е надежден само, ако имате редовен цикъл.

- Друг метод за пресмятане на овулацията е този с измерването на базалната температурата.

Сигурен знак, че сте в овулация е когато температурата ви е с 2 десети от градуса по-висока от която и да е температура от предишните 6 дни, и остава повишена в продължение на поне 3 последователни дни. Тя се покачва от 12 до 24 часа след пукане на фоликула и е над 37 С.

Важно е да се използва специален термометър за базалната температура. Дигиталните термометри също са ефективни.

Мерете температурата си преди ставане от леглото сутрин, защото всички движения могат да доведат до покачване. Бъдете сигурни, че преди измерването сте прекарали поне 3 часа в непрекъснат сън.

Температурата може да се мери ректално, орално или вагинално, но трябва винаги да се мери на едно и също място, защото е възможно да се различават стойностите на различните места.

- Други два метода са обвързани с цервикалният секрет и слюнката.

Това сложно звучащо наименование „цервикален секрет” и всъщност секретът, който се образува в шийката на матката.

Той е мазен и прозрачен и основното му предназначение е да подпомага придвижването на сперматозоидите към кухината на матката.

Методът със слюнката е подобен на този със секрета - наблюдава се промяната в количеството и състава на слюнката.

В аптеките продават различни видове материали, като тестове-ленти и мини микроскоп. Тестването на слюнката става сутрин рано, непосредствено преди поемането на течности или храна.

Съветът ни е да пресмятате овулацията си с помощта не поне два метода, за да сте максимално сигурни в резултатите.