Купероза (разширени капилярчета) възниква при нарушаване кръвообращението на кожата на лицето.

Най-често от купероза страдат жените с чувствителна кожа. Това състояние се характеризира с парене, бодежи, сърбеж, понякога зачервяване и дори възпаление по бузите, носа, челото или брадичката.

При купероза вашето лице се нуждае от специална грижа. Трябва да се консултирате с дерматолог и внимателно да подберете своята козметика.

Най-подходящи за вас са специализирани средства, богати на витамин С. Той участва в образуването на колаген, който оказва съдосвиващ ефект.

Освен него е препоръчително да изберете продукти с витамин Е - спомага и повишава еластичността на тъканите; витамин Р - намалява чупливостта и пропускливостта на капилярите; витамин К - понижава пропускливостта и нормализира съсирваемостта на кръвта, увеличава до голяма степен плътността на съдовите стени.

За съжаление козметологичната грижа може само да преустанови по-нататъшното развитие на проблема. Но да премахнат вече налични "звездички" кремовете не могат. Тук ще ви помогнат само апаратните методи.

Козметологични клиники предлагат огромен спектър от процедури за борба с куперозата, които се усъвършенстват с всяка година.



Ето и факторите, които могат да провокират появяването на куперозата:

- повишена чувствителност на кожата;
- женски заболявания - киста на яйчниците, фибромиоми и т.н.;
- приемът на някои противозачатъчни средства;
- заболявания на сърдечносъдовата система;
- заболявания на вените;
- работа в условия на резки промени на температурата;
- сауната и горещата баня;
- пушенето;
- прекаленият тен от слънцето, както и в солариумите;
- злоупотребата с някои хранителни продукти като пушени и солени продукти, алкохол, шоколад, кафе, какао, черен чай.

Източник: lekar.bg