Молекулите, които формират пигмента в растителните храни съдържат антиоксиданти.

Антиоксидантите от своя страна се борят със свободните радикали, които се формират когато клетките изгарят кислород, за да добиват енергия.

Накратко, колкото по-наситен цвят притежава един плод или зеленчук, толкова повече са антиоксидантите му. А когато ядем различни плодове и зеленчуци даваме на тялото си и различни хранителни добавки, които работейки заедно го правят по-здраво.

Плодовете и зеленчуците притежават широка сфера от витамини и минерали, имат високо водно съдържание, малко калории и мазнини и никакъв холестерол. Добър източник на фибри, който удовлетворява глада и помага на храносмилането.

Експертите разпределят плодовете и зеленчуците в пет категории, според цветовете:

1. Консумирането на червени плодове и зеленчуци подпомага дейността на сърцето, стимулира мозъчните функции и намалява риска от рак.



2. Жълтите и оранжевите плодове и зеленчуци са богати на витамин С и фолиева киселина и съдържат каротеноиди като бета-каротинът. Каротеноидите поддържат имунната система, намаляват риска от загуба на зрението и нормализират нивото на холестерол.

3. Зелените зеленчуци (броколи, брюкселско зеле и зеле), редуцират риска от някои видове рак, сърдечни нарушения и дихателни затруднения. Богати са на витамин В и фолиева киселина и поддържат зрението, укрепват имунната система и пазят червените кръвни телца, костите и зъбите.



4. Сините, лилави и черни плодове и зеленчуци намаляват риска от някои видове рак, поддържат паметта и сърдечната дейност. Боровинките са истински шампион, благодарение на високото си съдържание на антиоксиданти.



5. Белите и кафяви плодове и зеленчуци поддържат сърцето и също предпазват от някои видове рак. Снабдяват тялото с фитохимикали като фолиевата киселина, калий, селен и витамин С. Те помагат в борбата с високото ниво на холестерол и поддържат имунната система.



Колкото по-цветно е вашето меню, толкова повече полезни вещества ще набавите на тялото си.