Британски учени изработиха идеалният график за деня. Учените взели предвид биологичните ритми на човека и изчислили по кое време е най-добре да се събуди, да се храни и да си легне.

6.00 ч. - Събудете се

Според изчисленията е най-добре да станете в 6 ч. сутринта и да започнем деня със секс. Това е времето, по което е добре да правите любов и ако искате да забременеете.

7.00 ч. – Закусете

След близо 9 часа, в които не сте яли, тялото ви ще се нуждае от доста храна. По това време вече сте използвали запасите си и ако не хапнете час след като сте станали, можте да започнете да чувствате слабост.

В тялото ни има лимитирано количество глюкоза и до сутринта то е изчерпано. Мозъкът не функционира добре при ниски нива на това вещество. Така че една здравословна закуска ще даде енергия на тялото ви, то ще функционира добре, а и няма да имате нужда да се тъпчете през целия ден.

7.15 ч. – Приемете витамини

Някои хранителни добавки, включително и витамин В, могат да служат като стимулант, така че е добре да се приемат сутрин. Имайте предвид обаче, че не трябва да се приемат на празен стомах.

7.30 ч. – Измийте зъбите си

Оставете 30 минути между закуската и миенето на зъбите. Емайлът е по-податлив на ерозия след като сме консумирали храна и напитки, тъй като киселините, които те съдържат, го прави по-мек.

8.30 ч. - Съберете слънчева светлина

Твърде често някои от нас оставят спуснати щорите у дома си и прекарват остатъка от деня си под изкуствената светлина в офиса си. Всеки слънчев лъч, който можем „да поемем” обаче, е жизнено важен.

Излагането на слънчева светлина помага на функционирането на нашия физиологичен ритъм, тялото ни работи на 24-часов цикъл, който ни помага да регулираме съня си, а светлината дава сигнал на тялото ни да намали произвеждането на мелатонин, хормонът който ни прави сънливи.

Светлината може да бъде разгледана като естествен антидепресант, тя стимулира производството на витамин D в организма, който може да ни предпази от рак и сърдечни заболявания.

Най-добре е, разбира се, да излезете навън, но и стоенето до прозореца може да ви помогне.

10.00 ч. - Заемете се с трудните проблеми

По-това време сте най-концентрирани, късата ви памет и способността ви за логични съждения са най-засилени.

Ефектът от закуската се усеща именно тогава, а глюкозата в организма ви е достигнала върховите си нива, което значително подсилва мозъка.

11.00 ч. – Отидете до тоалетната

По това време бъбреците работят усилено и вероятно ще ви се наложи да уринирате повече. Това, разбира се, зависи от това какво пиете. Повечето от нас залагат на кафето сутрин, така че е най-вероятно да усетите "последиците" от него от 3 до 4 часа след приемането му.

Недейте да се стискате, тъй като това може да доведе до инфекции и дори до камъни в бъбреците.

13.00 ч. – Хапнете обяда си

По това време храносмилателната ви система се е активизирала и работи най-ефективно. Най-добре е да хапнете добре балансиран обяд, който да се състои от протеини и въглехидрати, за да ви държи сити до вечерята. Например – сандвич от пълнозърнест хляб с риба тон и салата или плод.

Според някои специалисти представата, че трябва да ядем често и по малко, е мит. Те съветват да не хапваме следобедна закуска, освен ако не сме много гладни. Хапването от време на време може да доведе до пикове и спадове на кръвната захар в организма, което пък може да причини сърдечни заболявания.

13.30 ч. – Изпратете важните си мейли

Според последните проучвания повече от една трета от хората страдат от „имейл стрес”. Според учените някои хора започват да се чувстват стресирани, уморени и непродуктивни щом отворят пощата си.

Оказва се, че жените сме по-податливи на този феномен и изпращането на важно писмо може дори да повиши кръвното ни налягане. Специалистите съветват да изпращаме най-важните си мейли следобед, тъй като по това време тези, които ще ги получат, са по-отпочинали и по-склонни да отговорят положително на нашите запитвания или нужди.

15.00 ч. - Разходете се

Докато тялото ви преработва обяда ви, е възможно да се почувствате сънливи. По време на този процес кръвта се насоча към стомаха ви и оставя по-малко количество за функционирането на мозъка.

Дори и да имате възможност, не си лягайте, тъй като това ще доведе до дисбаланс, а може да предизвика и безсъние.

Най-добре се разходете за около 20 минути на слънце, това ще ви даде енергия и ще стимулира производството на витамин D в организма ви.

16.00 ч.– Направете си инжекция

Това е времето, в което е най-добре да се подложите на болезнени интервенции. Тогава нивото на ендорфините, веществата, които намаляват болката в мозъка, са най-високи.

17.30 ч. – Заемете се с упражнения

По това време температурата на тялото ви е най-висока. Това ви дава максимална сила на мускулите, гъвкавост, пъргавост и издръжливост.

Според някои специалисти, възрастните трябва да тренират умерено по 30 минути 5 дни в седмицата или да се занимават с по-натоварващи тренировки по 20-минути 3 пъти седмично. Под „умерени” тренировки се разбира бързото ходене, заниманията в градината, за по-натоварващи тренировки можете да тичате или да карате колело.

18.30 ч. – Купете си обувки

През деня краката се подуват до един размер повече. Така че, ако си купите обувки сутрин, вероятно ще ви бъдат неудобни.

19.00 ч.– Изпийте чаша червено вино

По това време черният дроб може най-добре да „се справи” с алкохола. Ограничете се обаче само с една чаша вино, тъй като ако изпиете повече, това може да наруши работата на биологичния ви часовник и да доведе до безсъние.

19.30 ч. – Вечеряйте

Дълги години се смяташе, че не е важно в колко часа ядеш, а какво ядеш. Учените промениха мнението си и по този въпрос. Според най-новите изследвания яденето в различни часови пояси може до доведе до натрупването на килограми, тъй като биологичният ви часовник „се наглася” да получи храна в определено време. Ако в уречения час не я получи, то метаболизмът ви се нарушава.

Експертите съветват да вечеряте 2-3 часа преди да си легнете.

21.30 ч. – Пригответе се за лягане


Това е времето, в което да започнете да изпълнявате хигиенните си навици преди спане. Освен това е важно да релаксирате на спокойствие около час преди да заспите.