6 малко известни причини за умората: офис-безпорядъка

Мечтаете да разбиете пищящото устройство сутрин в стената и да останете в леглото поне до обяд?

Да, познато ни е, а и напоследък ни се случва все по-често. Обаче разбиването на мобилния ви телефон или часовника с аларма няма да ви зареди с енергия за предстоящия ден, нито пък няколко часа сън до обяд.

Умората и липсата на желание за каквото и да било, често са причинени от неща, за които дори не предполагате. Ето и следващото:

Причина за умората: офисът ви е в безпорядък

Недостатъчната работна площ на бюрото не е единственото последствие от купчините разхвърляни папки, документи и какви ли още не джунджурии.

90% от служителите в голяма американска компания заявяват в анкета, че претрупаният офис ги бави в работата им.

Има обяснение за това: според учени от университета Принстън, заради бъркотията мозъкът реагира по-бавно и е по-трудно да се съсредоточите върху нещо.

Когато сте заобиколени от визуални знаци, на съзнанието му отнема повече когнитивно усилие да филтрира цялата информация и да се спре на един конкретен предмет.

Решението:

За да овладеете безпорядъка в офиса, изхвърлете и подредете в архив всичко, което не сте използвали през последния месец.

Започнете с по-малки цели. Фокусирайте се върху тази част от помещението, която ви подлудява най-много, и изчистете нея.

Когато приключите, сложете нещо красиво там, например ароматна свещ или цвете, така че да има нещо, което постоянно да ви напомня да поддържате реда.

След това вземете няколко кутии, в които да подреждате прииждащите документи по типове.