Автор
Woman.bg

Генетична връзка между мигрената и депресията

Резултатите от изследване, проведено от холандски учени, сочат, че мигрената и депресията, които на пръв нямат нищо общо, са генетично свързани.

Това означава, че е напълно възможно човек да страда и от двете едновременно.

Според д-р Гизела Терундт, доцент по неврология в университета в Лейдън, участниците в изследването се оплакват едновременно от мигрена и от депресия и този факт не би могъл да се отдаде на случайността.

Хората, оплакващи се от мигрена, са доста склонни да развият депресия и обратното тези, които страдат от депресия са предразположени към мигрена.

Екипът на д-р Терундт изследва 2652 души, потомци на семейства, живели в Рукфен във втората половина на 19 век. 360 души от изследваните страдат от мигрена, а 977 от депресия. 25% от страдащите от мигрена, страдат и от депресия.

Като взема предвид горепосочените данни екипът на д-р Терундт установява генетична връзка между мигрената и депресията. Генетиката обяснява 56% от случаите на мигрена.

Учените доказват, че гените, кодиращи мигрената и депресията са едни и същи. Затова хората, които страдат от мигрена са генетично предразположени да развият депресия.

Мигрената и депресията ще могат да се изследват по-обстойно на молекулярно ниво. Така за в бъдеще ще бъде възможно да се изяснят патологичните проблеми, които стоят в основата на тези заболявания, което ще доведе до по-успешното им лечение.

Според учени от университета в Толедо причината за мигрената и депресията не са само гените, защото те се нуждаят от катализатор – най-често средата на живот.

Доказано е, че деца, които са подлагани на насилие или са били лишени от грижи са предразположени към мигрена и депресия като пораснат. Физическото, моралното и сексуалното насилие и липсата на грижи са тясно свързани с мигрената и депресията.