В последно време нараства популярността на нетрадиционните методи на лечение.

Музикалната терапията е един от най-популярните варианти на лечение за човек, който иска да експериментира с нови методи.

Допитване, направено от психолози от Университета “Дюк” в САЩ, показва, че хората определят т.нар. музикална терапия като “най-лесния и приятен вариант за лечение: слушаш си музика и с всяка минута ставаш по-здрав”.

Дори нещата на пръв поглед да изглеждат доста прости, това всъщност не е така. Като начало важното е, че практически всички специалисти не отричат положителното въздействие на музиката върху здравето на човека.

За този ефект първи споменават древните гърци. Омир е описал как мелодичните песни са помагали за изцеляването на раните на героите, а Питагор е провеждал специални занятия по хорово пеене, защото е вярвал, че хармонията в музиката ражда и хармония в душата.

Днес музикалната терапията е едно от най-популярните направления на алтернативната медицина.

Привържениците на тази терапия се делят на две основни групи. По-предпазливите смятат, че лечебната сила на музиката е основана на психичните особености на човека.

Според тях например спокойната класическа музика нормализира сърдечния ритъм и артериалното налягане, защото човек се отпуска и буквално се потапя в музикални рецепти, където за лечението на всяка болест е съответствала мелодия.

По-радикалните поклонници на музикалната терапията изграждат доста сложни теории, обясняващи целебния ефект на избрани мелодии с точковото въздействие на звуковите вълни с определена честота върху организма.

Те ценят най-високо лечебната сила на класическата музика, като за най-мощно и универсална лекарство се смята музиката на Моцарт, оценяват ефективността на етномузиката (например звуците на африканските барабани), но определят хардрока и хип-хопа като вредни за здравето.

Източник: zdrave.bg