Всяка от нас иска в новогодишната нощ да блестят не само очите й, но и косите. Какво да се прави обаче, ако на косата ви й липсва блясък?

Започнете с почистването

Косата губи 70 % от блясъка си заради неправилно поддържане. Неподходящият шампоан, хлорната вода и некачествените козметични средства се натрупват под люспите на косъма.

За да възстановите косата си, ще трябва да я почистите дълбоко. Лечебният шампоан ще проникне дълбоко в структурата на косъма и ще го почисти от всички замърсявания, маската ще го подхрани с необходимите вещества, а балсамът ще затвори люспите на косъма и ще заглади структурата му. Боядисването е с пъти по-ефективно след извършването на тази процедура и цветът ще се задържи много по-дълго.

Изберете за ежедневна употреба шампоан с протеини и полимери. Тези компоненти образуват покритие върху косъма и го удебеляват. При оформяне на прическата използвайте лак за обем. Той ще покрие косата ви като лек шал и ще я предпази от изсъхване.

Шампоаните, съдържащи копринени аминокиселини, ще направят косата ви мека и ще възстановят увредената структура на косъма. Лецитинът е жизненоважен за възстановяването на текстурата на косъма. При оформяне на прическата използвайте гелове и кремове за блясък.

Направете си масаж

Косата обича топлото. Масажът при влажна коса ще подобри кръвоснабдяването на скалпа и ще улесни постъпването на хранителни вещества към косъма. Правете масажа с връхчентата на пръстите, с кръгови движения и винаги в посока тила - от врата нагоре, от ушите нагоре и назад и от челото и слепоочията назад. След масажа нанесете маска или балсам и си сложете шапка за къпане за 10-15 мин. Измийте балсама с топла вода.

Направете си маска

Рецепта за маска за блестяща коса - размачкайте в купичка няколко ягоди и добавете една супена лъжица майонеза. Нанесете сместа на косата си за около 20 минути, после измийте с шампоан.

Добавете витамини

Наличието на желязо в организма е много важно за здравето на косата. Затова наблегнете на рибата - тя е природен източник на желязо. Особено полезна е рибата тон, тъй като съдържа в големи количества от най-важното вещество за косата - Омега-3.

Сушете правилно косата си

Увийте хавлиена кърпа около главата си и усучете края. Кърпата ще попие излишната вода, без да уврежда структурата на косъма. Ако косата ви е дълга или със средна дължина, останете с кърпата за 20-25 минути, а ако косата ви е къса - 10-15 минути. После се срешете, използвайки гребен с широки зъбци.

Сушете косата си със сешоар на йонизиращ режим и непременно приключете сушенето със студен режим. Това ще охлади косата ви и ще я направи мека и жива. Внимавайте! Никога не изсушавайте косата си докрай, изключете сешоара тогава, когато все още усещате влага при допир. Нека косата ви доизсъхне по естествен начин, това ще й помогне да запази влагата в косъма.

Професионален подход

Обърнете внимание на това, как работят стилистите във фризьорските салони и последвайте примера им.

Преди сушене разделете косата си на кичури, засучете горните и ги хванете с фиби. Така се прави в професионалните фризьорски салони. Първо се сушат долните кичури, после фибите се свалят една по една и горните кичури се подсушават. След това нанесете фиксатор и пак разделете косата на кичури.

Този начин на сушене ще ви позволи да контролирате състоянието на цялата си коса и крачка по крачка да постигнете идеален резултат. Нещо повече, това внимателно отношение ще ви предпази от косопад. Когато приключите с оформянето на прическата ще видите колко лека, гладка и блестяща е станала косата ви.

И така, какво ви трябва за блестяща коса:

1. Топлина - правете масаж след всяко миене.
2. Дълбоко почистване - процедурата се повтаря веднъж месечно преди боядисване.
3. Лекота - не прекалявайте с фиксиращите средства. Достатъчно е да използвате гел за връхчетата и лак или пък пяна за коса. Ползвайте силни лакове само за много важни случаи. И не забравяйте за измиете тези средства от косата си вечерта.
4. Маски - веднъж седмично подхранвайте косата си с маски, приготвени от вас вкъщи или пък готови и купени от магазина.
5. Плакнене - кестенявите и червени коси се оплакват с вода, в която са добавени няколко лъжици ябълков оцет. Оцетът има смайващ омекотяващ ефект. Докато блондинките могат да оплакнат косите си с отвара от лайка.