Вероятно на голяма част от вас се е случвало да си отговарят на важни въпроси, да решават трудни ситуации и задача по време на сън.

Способността да се сънува пряко зависи от степента на интелекта, смятат американски учени.

Тяхното изследване, базирано на наблюдение на повече от 2000 души, показва, че повечето хора или не сънуват, или не запомнят сънищата си.

"Само тези, показали най-високи резултати на IQ-тестовете сънуват постоянно. При това, колкото по-развит интелектуално е човек, толкова по-ярки и по-цветни са сънищата му", твърдят авторите на изследването, цитирани от Ройтерс.

По своята същност сънищата са време за подреждане на информацията - мозъкът анализира постъпилите през деня данни и решава много задачи.

"Повечето пророчески сънища и присънили се открития (например Периодичната таблица на Менделеев) могат лесно да бъдат обяснени -мозъкът решава по време на сън поставените задачи и намира изходи от най-трудните ситуации", смятат американските учени.

Те допълват още, че "ако човек не е развит интелектуално, той не се стреми към разрешаването на каквито и да е въпроси, нищо не го интересува освен обикновените делнични дела и съответно рядко сънува, тъй като мозъкът му по време на сън също спи в буквалния смисъл на тази дума".