Американски учени установиха, че тежкият махмурлук зависи от цвета и градуса на алкохола. Освен това те доказаха, че спиртните напитки винаги влияят еднакво отрицателно на способността на човек да съобразява и взема бързи решения, съобщава БГНЕС.

В необичайния експеримент участвали 95 доброволци, на които платили по 450 долара, за да пият, колкото им душа иска.

Опитът е проведен от група изследователи начело с професор Дамарис Роузнау от Центъра за проучване на алкохолната зависимост при Университета Браун в град Провидънс.

Те се интересували как въздействат върху хората неетаноловите компоненти на алкохолните напитки.

Става дума за отровни съединения, образуващи се при получаването на етилов спирт чрез метода на ферментацията

Съдържанието на този вид съединения влияе върху цвета на алкохола.

Например, в тъмния бърбън количеството на подобни съединения е 37 пъти по-голямо, отколкото в прозрачната водка.

През първата вечер на участниците в експеримента е позволено да се напият с бърбън или водка, смесени с безалкохолно без кофеин.

Специалистите специално следили степента на напиване да бъде по-ниска от минималния праг, при който на следващата сутрин настъпва махмурлук.

През втория ден на „опитните зайчета" под формата на твърд алкохол давали само Кока кола или тоник с няколко капки уиски или водка. Идеята била хората да не се усъмнят какво приемат.

И в двата случая на сутринта участниците в експеримента били подробно анкетирани за тяхното състояние и били помолени да изпълнят редица задачи, изискващи съсредоточаване и бърз избор.

Получените резултати са позволили на учените да направят редица заключения, най-главното от които е, че от бърбън главата боли по-силно, отколкото от водка.

Но и двете напитки еднакво отрицателно влияят върху бързината на мисълта и реакциите. Същото се отнася и за всекидруг вид алкохол.