Какво са коледните празници без сладкиши?

Днес магазините предлагат богат асортимент от готови печени вкусотии, но много по-сладко е , когато ги приготвим сами в къщи.

Тогава удоволствието от хапването им е по-голямо, пък и целият дом се пропива с аромат на Коледа.

Ето и най-популярните подправки, които се използват за приготвянето на празничните десерти, кексове, кремове и сладки.

Ванилия

Ванилията е позната и използвана от ацтеките от дълбока древност. Испанците я пренесли в Европа заедно с шоколада. Естествената ванилия притежава привлекателен и силен аромат, но е много скъпа. Затова се продава смесена със захар.

Съществуват и синтетичен ванилин, който е доста по евтин. Ванилията се използва основно в сладкарството - за ароматизиране на кремове, сладоледи, шоколади, бонбони, ликьори и всякакви сладкиши.

Канела

Канелата има ясно изразен сладникаво-пикантен вкус и много нежен аромат. Тя е най-често използваната коледна подправка и се продава на пръчки или смляна.

Превъплъщенията й в десерти, плодови салати, компоти, шоколадови сладки, кейкове, греяно вино са много. Използва се за ароматизиране на печива и е основна съставка в ароматите на меденките.

С пръчка канела се подправят пунш и греяно вино или се поставят в захарницата, за да предаде приятен и екзотичен аромат на захарта.

Карамфил

Първото споменаване на карамфила е в китайската литература. Името му на китайски означава ''подправка птиче езиче''. Подправката има силен аромат и пикантно-сладникав, парлив вкус.

Смленият карамфил се използва съвсем пестеливо при приготвянето на тестото за меденки. Прибавя се към някои напитки, от които най-известно е греяното вино.

Джинджифил

Джинджифилът е бил отглеждан още преди 3000 години в Индия и в горещите региони на Китай. В Европа бил пренесен от арабски търговци още в древността.

Корените на джинджифил се продават пресни или изсушени и смлени. Той има силен приятен, сладникав аромат и лют вкус.Подходяща подправка е за десерти, сладка и мармалади, кейкове и пр. В някои страни коренчетата се захаросват и се предлагат като бонбони.

Индийско орехче

Родина са му островите Банда и Молукските острови. Арабите донесли подправката в Европа. Особена популярност индийското орехче добило през 16 век, когато португалците завладели Молукските острови и започнали масово да го внасят в Европа.

Преди употреба орехчето трябва да се настърже.То има сладникав характерен аромат. Използва се за подправяне на сладки и печива, на млечни и сметанови кремове.

Кардамон

Кардамонът бил използван в Индия стотици години преди новата ера. В Европа попада с търговските кервани от Изтока към Древна Гърция и Рим.

Доста силна и уханна подправка, той има остро лют вкус и специфичен мирис на евкалиптово дърво. В Германия смлените семена на кардамона придават специфичен вкус на курабиите, коледните козунаци и меденките. Скандинавските страни са най-големите европейски вносители на кардамон за подправяне на кейкове, хлябове и печени сладкиши.

Очаквайте продължение.