Имелът помага срещу рак на дебелото черво, установиха германски учени, цитирани от БГНЕС.

Те открили, че концентриран екстракт от растението може да помогне в борбата срещу този вид рак, който се развива бавно, но обикновено се установява прекалено късно поради неудобство у пациентите.

Засегнатите, на които редовно бил инжектиран екстракта от имел в кръвта, проявявали по-малко странични ефекти при химиотерапията и живеели по-дълго от тези, които не били лекувани с растителния еликсир.

Смята се, че екстрактът помага на имунната система на тялото да се пребори с туморите и бързо да изчиства токсините, останали в тялото след химиотерапията.

Екипът, ръководен от проф. Курт Цанкер от Германския институт по имунология и експериментална онкология, заключава че резултатът е убедително доказателство в полза на изключителния ефект от лечението с имел.

Специалистите лекували 429 пациенти с растителния екстракт и сравнили резултатите с тези на 375 болни, лекувани с конвенционални средства.

Изследването установило, че само 19% от тези, които получили екстракта от имел, проявили странични ефекти от химиотерапията спрямо 48% от другата група.

Освен това вероятността те да са живи пет години след започването на терапията била с 32% по-висока, отколкото при другата група.

Имелът се среща най-вече на места с горещ и влажен климат, а в Западната култура има особено значение по време на Коледните празници - когато двама човека се срещнат под растението, те задължително се целуват.