Завършила е моден дизайн в "Университета по приложни науки" Хамбург ("University of Applied Sciences Hamburg"), сред финалистите е в "Createurope-The Fashion Design Award" (един от най-престижните световни конкурса за млади дизайнери).

Освен това в „Centro Superior de Diseño de Moda" в Мадрид, тя успешно представя проекта си, озаглавен "My bag, my world" („ Моята чанта и моят свят").

През февруари тази година София е избрана за "Изпълнител на седмицата" от онлайн списанието "Public Republic".

Често я питат защо е избрала модния дизайн, а отговорът й винаги е един: „...това е единственото нещо, с което мога да си представя да се занимавам цял живот, всеки ден"

Избира университета в Хамбург пред специалност „Мода" в НХА или Нов Български университет, на въпроса защо, отговаря така:

Изборът ми на университет бе предопределен от няколко фактора. Завършила съм гимназия с немски профил и тъй като исках да следвам навън, Германия беше най-логичното място. Спрях се на университета в Хамбург заради доброто му име, а и тъй като харесах града.

Началото, като всяко такова, не беше лесно - различна страна, хора, манталитет, но имах късмета да срещна страхотни хора по време на 5-годишното ми следване - и колеги , и преподаватели, които ми дадоха много.

Можеш ли да направиш някакъв паралел между образованието тук и това на запад?

Структурата на образованието също бе по-различна и много по-свободна от тази в България.

Студентът в Германия е смятан за достатъчно пораснал и отговорен, за да може сам да избира курсовете и лекциите, които да посещава и по този начин сам да състави учебния си план, съобразно интересите и предпочитанията си.

В началото ми беше трудно да свикна с толкова "мнoгo свобода", но постепенно започнах да я ценя и в края на тези пет години разбрах колко много ми е помогнало това, за да се изградя като самостоятелна личност.

Срещата с най-различни хора и култури бе за мен едно от най-положителните и ценни неща през този период.

Следиш ли модните изяви в България?

По принцип нямам голяма възможност да следя модния живот в България, тъй като живея извън страната, но при последното ми идване, което беше това лятото, посетих няколко ревюта, както и изложби, свързани с модата.

Как ти се сториха?

Определено се усеща развитие, но има още какво да се случва. При последното си пребиване в страната успях да се запозная с много талантливи и млади хора, които творят с огромен хъс и желание, въпреки икономическите трудности. Така ги видях аз нещата.

Мислила ли да се върнеш?

Да, имам такива намерения, но мисля да е след известно време. Иска ми се, на първо време, да събера опит и практика навън, а след това с наученото да се върна. Да развия своя лейбъл в България.

Модата е един много глобален и интернационален бранш и особено в началото на една кариера, смятам че е изключително важно човек да се запознае с различни стилове на работа и да почерпи опит от възможно най-добрите места.

Запознавала ли си се с някой известен моден гуру?

По време на участието си в конкурса "Createurope-The Fashion Design Award" в Берлин, успях да се запозная с Dirk Schöneberg (Дирк Шонберг) - криейтив директора на Joop, който беше главен председател на журито. Интересна личност с много опит в бранша, много зареждащ с позитивизъм човек.

Createurope-The Fashion Design Show

Createurope-The Fashion Design Show

Createurope-The Fashion Design Show

My bag, my world