Нов начин за преборване на рутинните задължения по време на работа се разпространява все повече в страната на изгряващото слънце.

Отглеждането на зеленчуци в офисите става все по-модерно занимание в Япония. Разбира се, обикновено реколтата от подобно занимание не никак голяма, но според психолозите то действа много добре за справянето със стреса. Процесът на грижа за растението води до успокояване. Тази терапия е особено подходяща за живеещите в големите градове.

Освен това да се насладиш на плодовете на своя труд е доста приятно, дори и те да стигнат само за една купа супа.

Японската компания за подбор на персонал Pasona O2 е отишла още по-далеч тя е направила от своята девететажна сграда, разположена в Токио, поле за засяване на различни реколти. Партерният етаж е разделен на малки оризища , от които компанията очаква реколта от 150 кг ориз. Японците са засадили още патладжани, домати, тиквички, в сградата растат общо 280 вида зеленчуци и зърнени култури.

В административният отдел, разположен на 3-ия етаж, пък растат дървета на мандарини и лимони. В отдел продажби се отглеждат чушки и пиперки. В стаята за посетители се култивират различни видове марули и магданоз.

С отглеждането на зеленчуците се занимават само служителите на фирмата, а всички насаждения са „оборудвани” със специално осветление.

Съвсем наскоро попаднахме на нова серия продукти в столичен супермаркет. В саксии се предлагат различни подправки като розмарин, босилек, риган и дори сибирски лук. Така че ако идеята ви допада можете да си спретнете и една мини градинка на родна офисна почва.

По-долу можете да видите споменатия офис-градина на фирма Pasona O2: