Ако бременността ви протича без усложнения и сте изпълнени със сили и енергия, научете се да се движите правилно.

Но ако съществува и най-малката заплаха за аборт или преждевременно раждане, вие се нуждаете от пълен покой и преди всичко леглови режим. В такъв случай забравете за всичките си останали ангажименти и мислете само за детето.

1. Как да се навеждате правилно


След 6-ия месец детето натоварва с теглото си гръбнака ви и предизвиква неприятни болки в гърба.

Избягвайте всички движения, които ви принуждават да се навеждате, защото така натоварването върху гръбнака нараства с пъти повече.

Ако трябва да вдигнете нещо от пода се наведете напред, леко свийте крака и преразпределете върху тях теглото на тялото си. Използвайте това положение и ако трябва да измиете ваната или да оправите ниско легло.

2. Как да ставате правилно

Бъдещата майка спи най-удобно на една страна. Но за равномерното разпределяне на теглото е желателно да поставите между коленете си малка възглавница. Страдащите от болки в областта на бъбреците, могат да поставят възглавница под страната, върху която спят, за да не изкривяват гърба си.

От леглото ставайте с бавни и постепенни движения, които не напрягат мускулите на коремната кухина.

3. Как да стоите правилно

Ако бременната жена е принудена да стои права продължително време, тогава се получава застояване на кръвта и течностите в краката, което предизвиква отоци и варикозно разширяване на вените.

Бъдещата майка трябва периодично да си почива и да сяда на стол като поставя краката върху друго по-ниско столче. По този начин кръвообръщението се подобрява, а гърбът се отпуска.

Ако не можете да седнете, намерете най-удобното за вас положение на тялото и раздвижвайте периодично мускулите - свийте пръстите на краката, а след това ги отпуснете, изправете се на пръсти и преместете теглото си от единия крак върху другия.

Очаквайте продължение.

Източник: zdrave.bg